Duitse ngo hervat reddingsacties voor migranten na vrijgave schip

Duitse ngo hervat reddingsacties voor migranten na vrijgave schip

De Duitse hulporganisatie Sea Watch gaat opnieuw reddingsoperaties voor migranten uitvoeren op de Middellandse Zee. Dat heeft de ngo zelf meegedeeld. De ngo moest zijn acties drie maanden lang onderbreken, omdat het reddingsschip van Malta een uitvaarverbod had gekregen. "Het schip Sea Watch 3 heeft de haven van Valletta deze morgen om 07.00 uur verlaten", zo twittert de ngo vandaag. Het schip werd sinds 2 juli vastgehouden in Malta. Dat land had toen, in navolging van Italië, beslist om op te treden tegen private organisaties die op de Middellandse Zee migranten oppikken die in de problemen waren gekomen bij een poging om in Europa te geraken.

De organisatie stelt dat het schip "zonder enige wettelijke basis" werd vastgehouden. Sea Watch beklemtoont ook dat tijdens de "illegale" inbeslagname van het schip meer dan 500 mensen verdronken zijn.

De Sea Watch 3 zet nu koers naar Spanje, waar het schip nog een onderhoudsbeurt moet krijgen. Daarna vaart het opnieuw uit om in het gebied tussen Libië, Malta en Italië migranten in nood op te sporen.

bron: Belga