Duikers halen 100 ton aan zilveren munten boven water

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Een team van Britse duikers heeft een schat van honderd ton aan zilveren munten van de oceaanbodem gehaald. Het zilver was afkomstig van een Brits schip, de SS City of Caïro, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken werd door een Duitse onderzeeër. Het schip was onderweg van Mumbai, India, naar London, met als doel de oorlog verder te financieren.

Het schip zonk in het midden van de Atlantische Oceaan en kwam meer dan vijf kilometer dieper op de oceaanbodem terecht, meer dan een kilometer dieper dan het wrak van de Titanic.  Nog nooit eerder ging men zo diep om een schip te bergen. Het schip werd verloren gewaand tot 2011, toen begonnen berging-experts bij Deep Ocean Search naar het wrak te zoeken op vraag van de Britse overheid.

Het team, geleid door de Brit John Kingsford, deed de onverwachte ontdekking nadat het een onnatuurlijk object vonden tegen een klif. "Het schip was in twee gebroken en was diep begraven in het slib op de bodem van de oceaan," volgens het team, dat aanvankelijk terughoudend was omdat ze dachten dat het schip niet de juiste grootte had. "Delen van het wrak waren bedekt met meters slib, waardoor het schip dus een pak kleiner leek."

Het team haalde tientallen tonnen zilveren munten boven water. "Werken op deze diepte brengt verschillende moeilijkheden met zich mee", laat het team weten. "De combinatie van druk, temperatuur, herhaaldelijke afdalingen tot deze diepte en nog verscheidene andere redenen leidden meermaals tot storingen, storingen die we nooit hadden toen we op drie of vierduizend meter diep werkten."

Ondertussen werden alle munten terug naar het Verenigd Koninkrijk gebracht en werden ze gesmolten en verkocht. De opbrengst werd verdeeld tussen de Britse schatkist en het team van bergers. Over hoeveel het zilver uiteindelijk waard is willen ze niets kwijt. Maar het bedrag kan variëren naar gelang de prijs van zilver tussen 50 miljoen vandaag, tot meer dan 100 miljoen een paar jaar geleden.

Het schip had een bemanning van 311 personen aan boord, nochtans konden er 305 uit het schip ontsnappen. De Duitse onderzeeër raakte het schip met één torpedo, maar wachtte 10 minuten voor het de volgende afvuurde, daardoor hadden de passagiers en de crew tijd om te ontsnappen met de reddingsboten.

Karl-Friedrich Merten, de kapitein van de duikboot, leidde hen naar het dichtstbijzijnde eiland en zei volgens getuigen: "Goedenacht. Sorry dat ik jullie heb laten zinken." Het duurde drie weken voor de reddingssloepen werden gevonden, in die tijd stierven nog 104 bemanningsleden.