Duiker overleeft wilde rit door waterinlaat van kerncentrale

Duiker overleeft wilde rit door waterinlaat van kerncentrale

Christopher Le Cun ging in juli duiken met familie en vrienden voor de kust van Florida. Hij en een vriend zagen een donkere massa onder het wateroppervlak en besloten die te onderzoeken. Voordat Le Cun het goed en wel doorhad, was hij opgezogen in de waterinlaat van de St. Lucie kerncentrale.

De waterinlaat is een reusachtige buis met een diameter van vijf meter en een lengte van 400 meter. Le Cun getuigde aan CNN dat hij zo'n vijf minuten door de inlaatpijp tuimelde, in volkomen duisternis. Hij dacht dat hij net als in horrorfilms uiteindelijk zou eindigen in een turbine en vreesde minutenlang voor zijn leven.

De man kwam gelukkig terecht in een reservoir binnenin de centrale. Het personeel, dat op het punt stond te vertrekken, kon hem uit zijn benarde situatie bevrijden en de man kwam er heelhuids vanaf.

Le Cun klaagt beheersmaatschappij Florida Power & Light nu aan. De duiker beweert dat de waterinlaat niet duidelijk was aangegeven en zo een gevaar vormt. De beheerder beweert echter dat de gele boei, waaraan Le Cun zijn boot vastlegde, waarschuwt voor de buizen. Bovendien haalt het bedrijf aan dat een betonnen deksel zulke voorvallen moet voorkomen.

Het Amerikaanse gerecht zal moeten beslissen wie gelijk heeft, maar het is niet de eerste keer dat een duiker opgezogen wordt in de waterinlaat van de St. Lucie kerncentrale. United Press International bracht in 1989 een gelijkaardig verhaal, waarbij een duiker een boei negeerde en het betonnen deksel zijn werk niet deed.

Foto: Belga / M. Vatsyayana