"Duidelijkheid is in belang van Europa en Groot-Brittannië"

"Duidelijkheid is in belang van Europa en Groot-Brittannië"

Premier Charles Michel is tevreden dat de Britse premier Theresa May dinsdag meer uitleg heeft verstrekt over de relatie die Groot-Brittannië met de Europese Unie wil na de Brexit. "Duidelijkheid is in het belang van zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk. Het is essentieel dat de premier de weg voor de toekomst van haar land heeft uitgezet", zo reageerde Michel op de toespraak van zijn Britse ambtgenote. "Ik pleit voor een loyale en intelligente Brexit die de focus legt op de verwachtingen van onze burgers. We hebben duidelijke en realistische doelstellingen nodig. We zullen met een faire en constructieve benadering onderhandelen over de nieuwe relatie", zo verklaarde Michel.

De Belgische premier dringt aan op spoedige onderhandelingen. "Nu we weten wat de intenties zijn, mag het proces niet vertraagd worden. De vertrekprocedure moet snel en coherent zijn", aldus Michel. "Groot-Brittannië is de vierde grootste klant van België en zijn zesde grootste toeleverancier, we moeten onzekerheid dus te allen prijze vermijden", aldus de regeringsleider.

May bevestigde dinsdag dat Groot-Brittannië niet enkel uit de Europese Unie, maar ook uit de Europese eenheidsmarkt stapt. Eerder kondigde de Britse premier al aan dat ze de onderhandelingen over het Britse vertrek tegen eind maart wil opstarten. Het Europese verdrag voorziet een periode van twee jaar om de onderhandelingen af te ronden.

bron: Belga