"Duidelijk brandstichting, verdachten opgepakt"

"Duidelijk brandstichting, verdachten opgepakt"

De brand die afgelopen nacht heeft gewoed in het NICC in Neder-over-Heembeek, kende duidelijk een criminele oorzaak, zo meldt Brussels parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. Explosieven zijn er voorlopig niet gevonden op de plaats van de feiten. Wel zijn verschillende verdachten opgepakt, maar het is allesbehalve duidelijk of zij iets met de feiten te maken hebben. De daders zouden rond 02.00 uur het terrein rond het NICC zijn binnengedrongen met een voertuig. Dat parkeerden ze vlakbij het gebouw om vervolgens vanop het dak van het voertuig een raam stuk te slaan en een ontvlambaar product naar binnen te gieten. Dat werd in brand gestoken, waarna de daders ook hun voertuig in brand staken en de vlucht namen.

De Brusselse brandweer kwam met twee brandweerploegen ter plaatse en kon het vuur blussen, maar de schade in het gebouw is aanzienlijk. Gewonden vielen er niet. Het Brusselse parket bevestigt het gebruik van een voertuig, maar van explosieven is voorlopig geen sprake. "Een brand kan steeds een explosie veroorzaken, zeker in een laboratorium waar heel wat stoffen aanwezig zijn die ontvlambaar of explosief zijn", klinkt het. "Voorlopig zijn er geen explosieven aangetroffen maar het is nog te vroeg om te zeggen dat er geen gebruikt zijn, de onderzoeken ter plaatse zijn nog bezig."

Voorlopig wordt er niet gedacht aan een terreuraanslag, al wordt dat ook niet volledig uitgesloten. "Het gaat waarschijnlijk om mensen die er belang bij hebben brand te stichten in een dergelijk gebouw, maar we hebben nog geen elementen om te stellen dat het om georganiseerde criminaliteit gaat", zegt de parketwoordvoerder. Minstens twee personen werden al opgepakt en worden momenteel verhoord.

bron: Belga