Dubrovnik sluit poorten voor massatoerisme

Dubrovnik sluit poorten voor massatoerisme

Het volledig ommuurde Dubrovnik staat bekend als de Parel van de Adriatische Zee, dankzij de smalle straatjes en middeleeuwse pleinen en kerken. De entertainmentindustrie is ook gevallen voor de schoonheid van de stad en daardoor is ze regelmatig het decor voor films en series, zoals de HBO-serie ‘Game of Thrones' en ‘Star Wars'. Verschillende reisoperatoren proberen daar munt uit te slaan en bieden filmtours aan.

Cruiseschepen

De voorbije jaren is het aantal toeristen geëxplodeerd. Op piekmomenten trekken dagelijks 10.000 bezoekers naar de stad en jaarlijks zijn dat er meer dan 800.000. Die veroorzaken heel wat hinder en laten te veel afval achter. Bovendien stromen velen ervan via cruiseschepen binnen en slapen ze niet in de hotels of eten niet in de restaurants.

Camera's

Om die overlast tegen te gaan, mogen er vanaf volgend seizoen maximaal 4.000 mensen tegelijkertijd binnen de muren. De stad zal zes camera's laten vastleggen hoeveel mensen er precies rondlopen. Als dat er te veel zijn, kunnen de autoriteiten de toegangspoorten tijdelijk sluiten. Via een website zullen de aantallen in realtime te volgen zijn.

Daarnaast heeft de stad met de haven afgesproken dat er maar twee cruiseschepen per dag binnenmogen. Nu zijn dat er soms vijf.