Dubbel zoveel chauffeurs betrapt op druggebruik

Dubbel zoveel chauffeurs betrapt op druggebruik

Een kwart van de autorijdende druggebruikers zit met amfetamines in het bloed achter het stuur, 65 procent heeft cannabis gerookt. Dat blijkt uit de resultaten van de ruim 15.000 bloedanalyses die sinds 2010 werden afgenomen na positieve speekseltests, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Drugs in het verkeer was lange tijd veel moeilijker op te sporen dan alcohol, maar in oktober 2010 kwam daar verandering in met de veel snellere speekseltest. Sindsdien zijn er 15.334 bloedanalyses uitgevoerd bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Zulke analyses moeten het aanvankelijke resultaat van de test bevestigen. "Laten we de laatste maanden van 2010 en de eerste van 2011 buiten beschouwing - dat was de inloopfase van de nieuwe test - dan is het aantal positieve bloedstalen meer dan verdubbeld: van 1.715 in 2012 naar 3.744 dit jaar. Dat wil niet zeggen dat er meer mensen met drugs in het bloed achter het stuur zitten, wel dat er meer getest wordt", zegt Nele Samyn, diensthoofd Toxicologie bij het NICC.

Voor het eerst komt het NICC naar buiten met de resultaten van die analyses. "Het valt op dat partydrugs nog altijd populair zijn. In meer dan 40 procent van de geanalyseerde bloedstalen zat cocaïne of amfetamine", aldus Samyn. "Cannabis blijft wel veruit de meestgebruikte drug in het verkeer."

Justitieminister Koen Geens (CD&V), verantwoordelijk voor de aankoop van speekseltests, wil het budget daarvoor beduidend verhogen. Voor volgend jaar voorziet Geens 432.000 euro en 36.000 stuks. "Maar over het budget voor de gerechtskosten moet nog gestemd worden", aldus minister Geens.

bron: Belga