Druktebarometer moet overvolle treinen richting kust voorkomen

Voortaan is op de druktebarometer van de kust ook de drukte op treinen richting de zee te zien. Dat laat de voorzitter van Westtoer, Sabien Lahaye-Battheu, weten. De nieuwe functie moet tegemoetkomen aan de problemen met overvolle treinen in het kader van de coronamaatregelen.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

De druktebarometer, die vorige zomer in gebruik werd genomen omwille van de coronapandemie, is intussen goed ingeburgerd. Via mobieletelefoondata brengt de barometer permanent de situatie in elke badplaats in kaart. Elke zone krijgt daarbij een kleur van donkergroen tot oranje, afhankelijk van de drukte. Voortaan is ook de drukte op aankomende treinen aan zee online te zien.

«Vorig jaar hebben we problemen gehad in bepaalde kuststeden met overbezette treinen», zo zei Lahaye-Battheu. «Daarom is er hard ingezet op overleg met spoormaatschappij NMBS. Dat geeft als resultaat dat we nu een druktebarometer voor treinen kunnen toevoegen en ook dat kunnen gebruiken om drukte te managen.»

Moeilijke start

Uit cijfers van Westtoer blijkt de zomer van 2021 bovendien veelbelovend te zijn aan zee. Zo zijn er in vergelijking met 2020 nu meer dan dubbel zo veel online hotelboekingen voor de maanden juli en augustus. Daarvan komt 78% uit eigen land, wat iets meer is dan de gewoonlijke 75% tijdens een gewone zomer.