Druk je graag op de snooze-knop? Dan ben je slim én creatief

Druk je graag op de snooze-knop? Dan ben je slim én creatief

In de studie 'Waarom nachtuilen intelligenter zijn' leggen de wetenschappers Satoshi Kanazawa en Kaja Perina een verband tussen snoozen en creativiteit, intelligentie en een onafhankelijke geest. Ze vertrekken van het idee dat onze voorouders vroeg onder de wol kropen en vroeg opstonden. Maar het moderne leven gaat gepaard met een heel ander ritme. Snoozen druist dus in tegen de evolutie, en is dus een teken van uitmuntende intelligentie.

Passies nastreven

Daarnaast gehoorzamen chronische uitstellers niet simpelweg aan de dictatuur van de wekker, maar luisteren ze naar hun eigen lichaam. Volgens de onderzoekers zullen deze mensen ook in het dagdagelijkse leven hun passies nastreven en zoeken naar een eigen oplossing voor een probleem. Kortom, ze kunnen ook creatief uit de hoek komen.

Comfortabele levensstijl

Een studie van de University of Southhampton bevestigt deze theorie. Voor het onderzoek werd de socio-economische situatie van 1.229 mannen en vrouwen vergeleken met hun slaappatroon. Wat blijkt? Wie na elf uur ‘s avonds gaat slapen en pas na acht uur opstaat, heeft een hoger inkomen en een comfortabele levensstijl.