Druïdes protesteren tegen drankverbod rond Stonehenge

Druïdes protesteren tegen drankverbod rond Stonehenge

Veertien Keltische priesters protesteren momenteel aan het beroemde monument onder leiding van koning Arthur Uther Pendragon.  Hun protest kant zich tegen erfgoedorganisatie English Heritage, dat besloten heeft om drank te verbannen tijdens de zonnewende en die dag 15 pond (19 euro) zal vragen voor de parking.

De protesteerders blokkeren de weg naar het nieuwe bezoekerscentrum aan Stonehenge, maar laten de toeristen nog toe om het monument te bezichtigen via een oud pad. Bezoekers krijgen een pamflet van de druïden en de meesten lijken begrip op te brengen voor de situatie, al moeten ze iets verder wandelen.

"Het gaat ons om de toeslag, die ons dwingt te betalen om te kunnen bidden bij Stonehenge, onze tempel tijdens de zonnewende", getuigt koning Arthur aan Western Daily Express. "Ik heb English Heritage al gewaarschuwd dat we dit lang kunnen volhouden. De meesten onder ons leven in Salisbury of in de buurt, dus we kunnen hier elke dag naar hier komen", aldus de groepsleider, die nog heeft laten weten dat ze niet stoppen totdat de erfgoedorganisatie de parkeertoeslag laat vallen.

"Er was een klein protest bij Stonehenge", relativeert Kate Davies, algemeen directeur van Stonehenge. "Het protest heeft een gering aantal bezoekers gestoord, maar iedereen heeft veel begrip voor de situatie. We hebben veel steun ontvangen voor de maatregelen die we invoeren tijdens de viering van de zonnewende, ook bij de druïden en de heidense gemeenschap. Deze maatregelen zijn nodig als we de viering van de zomerwende bij Stonehenge willen bewaren", aldus Davies.

Foto AFP / N. Halle'n