"Druggebruik heeft me tien wereldtitels gekost"

"Druggebruik heeft me tien wereldtitels gekost"

Snookerlegende Jimmy White heeft tien rankingtitels, met daarbij het UK Championship, en een Masterstitel op zijn palmares, maar er had zo veel meer ingezeten. "Druggebruik heeft me waarschijnlijk tien wereldtitels gekost", vertelt "The Whirlwind" in zijn tweede autobiografie "Second Wind", die het Engelse tabloid The Sun in voorpublicatie brengt. "Jimmy White, snookerheld, publiekslieveling, crackverslaafde... Het klinkt onwaarschijnlijk, maar drie maanden lang was het waar", bekende de 52-jarige Engelsman.

Zes keer stond White in de finale van het wereldkampioenschap, maar telkens greep hij naast de hoogste bekroning. In 1984 verloor hij van Steve Davis, in 1991 van John Parrot, in 1990, 1992, 1993 en 1994 van de Schot Stephen Hendry. Na die eerste verloren finale liep het grondig mis. Samen met collega en vriend Kirk Stevens stapte White van cocaïne over op het sterkere en duurdere crack, een rookbare vorm van cocaïne. "Ik denk dat Kirk het het eerst deed, maar ik verwijt hem niets", aldus White. "Als je zo dom bent crack te roken, is dat je eigen schuld. Drie maanden lang heb ik crack gebruikt. Het kostte me 10.000 pond per maand. Om mijn verslaving te financieren wou ik af en toe wat gebruiken uit een spaarpotje dat ik opzijgezet had. Die rekening heb ik uiteindelijk in drie maanden tijd tot de laatste penny leeggeroofd. Maar ik ben al blij dat ik nog leef."

White won 23 proftoernooien, maar hield vrijwel niets van het prijzengeld, zo'n 4,65 miljoen pond (5,95 miljoen euro) over. In een eerste biografie verklaarde hij al dat het prijzengeld dikwijls meteen na het toernooi verbrast werd. Samen met wijlen Alex Higgins, wel twee keer wereldkampioen, maakte hij heel wat cafébazen bijzonder gelukkig en ook de bookmakers hadden aan hem een goede klant.

 

bron: Belga