Droomstart voor Belgische skeeleraars

Droomstart voor Belgische skeeleraars

De Belgische skeeleraars zijn de Europese kampioenschappen sterk begonnen. Op het eerste onderdeel, de 300 meter tijdrit, behaalden de Belgen in Oostende medailles in alle kleuren. Bij de vrouwen was er een dubbele zege. Sandrine Tas won en Stien Vanhoutte werd tweede. Bij de mannen eindigde Mathias Vosté als derde. Het was niet veel minder dan een droomstart. Tas klokte 26.402 seconden. Vanhoutte noteerde 26.816. De derde plaats was voor de Italiaanse Giorgia Bormida (27.037). Nymphe Keuleers, de derde Belgische skater, werd zevende (27.389).

In de kwalificatie had Tas met 26.743 al ruimschoots de beste tijd neergezet. Bormida was bijna een halve seconde langzamer geweest. Twee jaar geleden opende Tas, zeker geen gespecialiseerde sprintster, het EK ook al met winst op de 300 meter.

Bij de mannen was de zege in 24.054 voor de Duitser Simon Albrecht. De ervaren Spanjaard Ioseba Fernandez eindigde als tweede (24.337). Vosté, die in de kwalificatie de vierde tijd liet afdrukken, bleef in de finale de Fransman Valentin Thiebault voor.

Alleen bij de Europese titelstrijd staat de 300 meter tegen het uurwerk nog op het programma. World Skate heeft de discipline geschrapt. Nieuw op de agenda van de EK is het onderdeel 500 meter teamsprint, waarvan de beslissende races zeer laat deze avond worden gereden. De Belgische mannen (Indra Médard, Tim Sibiet en Vosté) en vrouwen (Anke Vos, Tas en Vanhoutte) plaatsten zich voor de halve finales.

bron: Belga