Dronken passagier die KLM-steward in oor beet moet dan toch de cel niet in

De 29-jarige Jonah S. uit het Nederlandse Roermond is door de rechtbank van San Francisco veroordeeld tot een proeftijd van drie jaar, nadat hij op 21 december vorig jaar een steward van KLM tijdens een vlucht in zijn oor had gebeten, meldt het regionale dagblad De Limburger.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

De bijtgrage passagier, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, moet een schadevergoeding betalen van ongeveer 16.000 dollar (14.622 euro) aan de steward en de luchtvaartmaatschappij KLM. Hij vloog samen met zijn vriendin van Düsseldorf naar San Francisco. Maar beiden bleken dronken te zijn bij een tussenlanding in Amsterdam. Als ze geen alcohol meer dronken of kregen mochten ze verder vliegen naar San Francisco.

Toch alcohol

Eenmaal in de lucht had de man toch alcohol gedronken die hij zelf mee had genomen. Omdat hij en zijn vriendin zich steeds luidruchtiger gingen gedragen en uiteindelijk ruzie kregen, werden ze uit elkaar gehaald. Hij begon zelfs te roken waardoor er tumult ontstond in het Amerikaanse luchtruim.

Verwondingen

Tijdens die opschudding werd de steward van KLM onder meer in zijn oor gebeten en kreeg hij een elleboogstoot. Hierdoor liep hij hoogstwaarschijnlijk een hersenschudding op. Na aankomst in San Francisco werd de Nederlander opgepakt. Op het hinderen van de vliegtuigbemanning staat in Amerika een maximum celstraf van twintig jaar.

Therapie

In een brief aan de rechtbank betuigde de agressor spijt en stelde inmiddels in therapie te zijn gegaan om van zijn alcoholverslaving af te komen. Hij zei ook dat hij zich niet veel meer kon herinneren van het voorval. Maar door de slachtofferverklaring van de gebeten en geslagen steward van KLM werd duidelijk hoe ernstig het incident was. De steward van KLM had gezegd dat hij voor enkele maanden niet had kunnen werken.

Drie jaar proeftijd

Het kon allemaal veel erger voor de Nederlander, want dankzij een deal met het Amerikaanse Openbaar Ministerie voorkwam hij een celstraf en kreeg hij een proeftijd van drie jaar. Gaat hij binnen die periode opnieuw in de fout, dan kan hij nog steeds veroordeeld worden. Voor het uitzitten van de proeftijd hoeft de man niet in de Verenigde Staten te blijven. Maar thuis moet hij zich wel houden aan de aanwijzingen van de Amerikaanse reclassering.