Drones maken volledig zelfstandig een touwbrug

Drones maken volledig zelfstandig een touwbrug

Zwitserse onderzoekers hebben kleine viermotorige drones een touwbrug laten bouwen. Het is een belangrijke doorbraak in het bouwen met drones, een techiek die vooral in moeilijk bereikbare gebieden gebruikt kan worden.

Onderzoekers van de Eidgenössische Hochschule in Zürich zijn erin geslaagd drones een zeven meter lange loopbrug te laten bouwen. De ‘quadricopters', drones met vier kleine helikopterschroeven, maakten gebruik van maar liefst 120 meter touw om de brug tussen twee stellingen te bouwen. Ze legden knopen in het touw en maten regelmatig de spanning van de touwen om de constructie stevig genoeg te maken. Het team bestuurde de drones niet op afstand. De brug werd op voorhand ontworpen met een speciaal daarvoor ontwikkeld computerprogramma. De drones gingen aan de slag op basis van die computersimulatie.

Stevig touw

Voor de constructie werd gebruikt gemaakt van extra licht en stevig touw. Het touw met een dikte van 4 millimeter kan maar liefst 1300 kilogram dragen. Nadien konden medewerkers van de hogeschool de brug zonder problemen oversteken. Missie geslaagd!

Bergachtig

Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke stap naar ‘aerial construction', het bouwen van echte structuren met drones. Dat kan bijvoorbeeld op plaatsen waar het moeilijk is voor mensen om een brug te bouwen, zoals in bergachtig gebied.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CCDIuZUfETc