'Drone' op luchthaven van Heathrow was misschien een plastic zakje

'Drone' op luchthaven van Heathrow was misschien een plastic zakje

Zondag tweette de Londense politie dat een drone gecrasht was tegen een vliegtuig. Het ongeval had geen grote gevolgen en de piloot kon het passagierstoestel veilig aan de grond zetten. Het zou de eerste keer geweest zijn dat een drone en een vliegtuig met elkaar botsen.

Police are appealing for info after an aircraft was hit by a drone near #HeathrowAirporthttps://t.co/2Xa11UyHATpic.twitter.com/qPjtMvrB1x

— Metropolitan Police (@metpoliceuk) 18 april 2016

Na een grondig inspectie bleek dat het vliegtuig geen schade heeft opgelopen en dat het dus probleemloos mocht vliegen. Verder onderzoek van de politie heeft nog geen enkele aanwijzing opgeleverd dat een drone betrokken was bij de botsing. Dat bevestigde de Britse mobiliteitsminister Robert Goodwill aan een parlementaire commissie.

"Het is nog niet bevestigd dat een drone betrokken was bij de gerapporteerde crash. Eerdere verslagen dat de voorkant van het vliegtuig beschadigd zou zijn, bleken ook ongegrond. Er is geen schade aan het vliegtuig en er is zelfs speculatie dat het een plastic zak of iets dergelijk was", aldus Goodwill aan de commissie volgens Daily Mail.

Minister Goodwill onderstreepte ook dat de huidige wetgeving strikt genoeg is wat drones betreft. Zo staat er een gevangenisstraf van vijf jaar op het gebruik van een drone nabij een luchthaven. Daarnaast is vastgelegd dat de onbemande vliegtuigjes steeds in het zicht van de bestuurder moeten blijven en dat ze niet te dicht bij gebouwen en structuren mogen vliegen. Als er daadwerkelijk een drone betrokken was bij het ongeval, dan was de bestuurder volgens Goodwill al in overtreding van meerdere wetten en heeft het bijgevolg geen nut om die nog te verstrengen.

De politie en de 'Air Accidents Investigation Branch' zetten hun onderzoek ondertussen verder.

Foto Pixabay