Drol-emoji krijgt juridisch staartje voor Miss België

Unia, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen, heeft een dossier naar racisme geopend tegen kersvers Miss België Romanie Schotte. De Brugse
door
Ruth
Leestijd 2 min.

is in een mediastorm terechtgekomen omwille van een controversieel bericht dat ze plaatste bij een van haar Instagramfoto's. Eerder reageerde Schotte zelf al met een persbericht.

Op de bewuste foto zien we een selfie van Romanie op de bus, met op de achtergrond een fronsende zwarte man. "That nigga", schrijft een van haar volgers. "I know", reageert Romanie, met daarna een emoji van een drol.

Foto Instagram / @Romaniesss

Volgens sommigen was deze drol-emoji gewoon een reactie op het feit dat de man Romanie aan het photobomben was door recht in de lens te kijken. Anderen verstaan eronder dat de kersverse Miss zwarten vergelijkt met uitwerpselen.

De 19-jarige werd dan ook beschuldigd van racisme. In een persbericht staat nu te lezen dat enkele journalisten al haar berichten op sociale media doorzochten en een "verkeerde" interpretatie van haar reactie op de foto maakten.

"Ik heb nooit de intentie gehad om ook maar iemand te kwetsen”, aldus Romanie in het persbericht. "Ik heb deze foto gepost omdat ik hem heel leuk vond en wilde delen met mijn vrienden. Ik sta open voor alle culturen en voor alle mensen. Mijn papa werkt hoofdzakelijk in Afrika, hoe zou ik nu een racist kunnen zijn. Het spijt me heel erg als sommige mensen gekwetst zijn door die reactie die iemand op mijn facebook plaatste. Ik wil me dan ook excuseren aan iedereen die zich aangevallen voelt. Ik zal mijn best doen om een goede Miss België te zijn", luidt het nog.

Miss België-organisatrice Darline Devos reageerde al eerder op het voorval: "Romanie is helemaal niet racistisch. De emoticon gebruikte ze als een smiley, helemaal niet op een negatieve manier."

Ondanks de verontschuldigingen krijgt het voorval nog een juridsch staartje. “We hebben een dossier geopend naar aanleiding van cyberhaat”, bevestigt de woordvoerder van Unia. “Wij betreuren dit geval van ordinair racisme en vinden het jammer dat dergelijke foute beelden nog altijd worden gebracht om te lachen.”

Unia zal nu het commentaar van miss België en het gebruik van het emoticon analyseren. “Over enkele weken zullen we beslissen om het dossier verder te onderzoeken of te sluiten.”

Romanie heeft de foto intussen verwijderd van haar Instagram-profiel. Maar het kwaad is geschied: heel wat mensen reageerden op andere foto's van Romanie met de bewuste drolletjes-emoticon.

A photo posted by ROMANIE SCHOTTE (@romaniesss) on