Drijvende stad moet de wereld veranderen

Drijvende stad moet de wereld veranderen

Het plan van het bedrijf uit San Francisco is ambititieus. Het doel is een soort van utopia te creëren, een kunstmatig eiland met zelfbestuur waar nieuwe samenlevingsvormen uitgeprobeerd kunnen worden.

Libertair

Volgens BBC zijn veel aanhangers van het idee gewonnen voor een libertaire samenleving op zee, zonder belastingen en regels, maar de directeur van het bedrijf zegt veel verder te willen gaan. "Ons ultieme doel is ruimte te maken voor eender welk experiment, niet enkel libertarisme." Zo zouden bijvoorbeeld nieuwe vormen van democratie uitgeprobeerd kunnen worden.

Voorwaarden

In eerste instantie hebben de regering van Frans-Polynesië en Seasteading een memorandum van overeenkomst getekend waarin de voorwaarden staan opgenomen waaraan het bedrijf moet voldoen voor het mag beginnen met de bouw. Die start is voorlopig gepland voor 2019. Op termijn zouden er overal ter wereld autonome drijvende steden moeten ontstaan.

Volgens de initiatiefnemers moet het project ook duurzaam worden, zonder fossiele brandstoffen en met respect voor de oceaan. Veel toekomstige platformen zouden ook in internationale wateren komen te liggen, waar ze niet gebonden zijn door de wetten van een bepaald land.