Drie verrassende effecten van koffie

Drie verrassende effecten van koffie

1. Koffie verbetert je humeur

Om te checken wat het effect is van het vertrouwde bakje troost op je humeur, voerden Duitse wetenschappers van de Ruhr-universiteit van Bochum een experiment uit met 66 proefpersonen. De deelnemers moesten eerst twee of drie koppen koffie opdrinken, om een half uur later verbale testen uit te voeren. De psychologen ontdekten dat de mensen positieve woorden beter en sneller konden verwerken, in tegenstelling tot neutrale en negatieve woorden. Dit komt doordat cafeïne de aanmaak van dopamine stimuleert. Dit gelukshormoon komt ook vrij na het sporten of bij seksuele handelingen. Op basis van deze bevindingen besluiten de academici dat koffie mensen optimistischer maakt.

https://giphy.com/embed/UvicHZkh16kqA

2. Door hete koffie vind je anderen aardiger

Het zwarte goud kan ook beïnvloeden hoe aardig we iemand vinden, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van de universiteiten van Yale en Colorado. Tijdens het onderzoek kwamen de proefpersonen in een lift te staan met een vreemde. Terwijl ze in de lift stonden, vroeg de onbekende persoon om een beker met koffie vast te houden. Sommige mensen kregen een hete beker in de handen geduwd, anderen een koude. Achteraf moesten de deelnemers oordelen hoe vriendelijk ze die toevallige passant vonden. Mensen die hun handen hadden kunnen verwarmen, vonden de vreemde aardiger, warmer en vrijgeviger dan degenen die een iced coffee moesten vasthouden.

https://giphy.com/embed/6NlmBQLhWy2QM

3. Dankzij koffie kan je je beter concentreren

Het is geen geheim dat koffie je een stuk alerter maakt. Dat komt omdat cafeïne een beetje lijkt op adenosine, een molecule die zich aan receptoren in je hersenen bindt en ervoor zorgt dat je moe wordt. Cafeïne kan zich aan diezelfde receptoren binden, waardoor de receptoren geblokkeerd zijn voor adenosine. Hierdoor ben je in staat om meer taken uit te voeren en kan je je beter te concentreren. Toch is dit geen excuus om veel koffie te drinken. Na een tijdje kan je hierdoor een gejaagd of nerveus gevoel krijgen. Bovendien maakt je lichaam na verloop van tijd meer adenosinereceptoren aan, waardoor er meer koffie nodig is om hetzelfde effect te krijgen.

https://giphy.com/embed/3a5utmfTGKGKA