Drie tips om thuis productief te werken

Thuiswerken kan zo nu en dan heerlijk zijn. Lekker aan je eigen tafel mails wegwerken met je zelfgekozen kopje koffie en je favoriete muziek op de achtergrond. Maar hoe leuk het ook is, van thuis uit werken heeft ook z'n nadelen. Zonder je collega's om je te controleren ben je al wat sneller afgeleid.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Kleurtjes

Je wist het misschien nog niet, maar kleur heeft een grote invloed op ons humeur. De ene kleur kan je meteen een energieboost geven, terwijl de andere je helemaal zen maakt. Als je vaak van thuis uit werkt, is het dus belangrijk om daarbij stil te staan. Afhankelijk van de aard van je werk zijn er een aantal kleuren die goed kunnen werken. Blauw is bijvoorbeeld rustgevend en bezorgt je minder stress. Rood daarentegen zorgt ervoor dat je je helemaal kan focussen en dingen beter kan onthouden. Groen geeft je daarentegen een creatieve vibe. Uiteraard kan je ook kiezen voor wit en beigetinten als je het liever zo rustig mogelijk houdt.

2. Rommel

In het ideale geval is er thuis natuurlijk geen spoortje rommel te vinden. Maar laat ons eerlijk zijn: hoe vaak is dat nu echt het geval? Een onopgemaakt bed, de afwas op het aanrecht, de was die nog opgevouwen moet worden... De verleiding is groot om tijdens de werkuren wat werk in huis te verrichten en dat is niet zo bevorderlijk voor je productiviteit. Alles wat minder dan een minuut van je tijd kost (zoals het bed opmaken), kan je gewoon meteen doen. De rest moet wachten tot na het werk.

3. Temperatuur

Wanneer je gewoon naar je werk gaat, staat de verwarming bij je thuis waarschijnlijk uit. Het is echter belangrijk om dat aan te passen als je van thuis uit werkt. Temperatuur heeft namelijk een grote invloed op je productiviteit. Volgens onderzoekers aan de Cornell University is 25 graden de ideale temperatuur om te werken. Niet zo milieuvriendelijk, maar wel goed om te weten als je veel werk te verzetten hebt.