Drie tips om je duurzame renovatie goedkoper te maken

Drie tips om je duurzame renovatie goedkoper te maken

De Vlaamse overheid wil dat alle Vlaamse woningen tegen 2050 pronken met een A-label. Dat zijn ambitieuze plannen als je weet dat één op de drie Vlaamse woningen momenteel niet verder geraakt dan een F-label. Investeringen in isolerend glas, zuinige verwarming en dak-, vloer-, en muurisolatie zijn onvermijdelijk, maar lopen snel op tot enkele tienduizenden euro's. Hier zijn drie tips waarmee je de kosten wat kan drukken.

Vraag premies aan

De verschillende overheden bieden allerlei premies aan die de financiële pijn wat kunnen verlichten. Er zijn ook heel wat premies en bonussen voor wie bepaalde werken combineert. Hoewel je niet altijd even gemakkelijk je weg vindt in het administratiedoolhof, loont het zonder twijfel de moeite.

Lange termijn

Voor veel mensen is renoveren in verschillende fases een financiële realiteit waar ze niet aan onderuit kunnen. In dat geval plan je best alles zo zorgvuldig mogelijk. Niets is zo ergerlijk als achteraf beseffen dat je kosten had kunnen besparen door werkzaamheden in een andere volgorde uit te voeren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat als je je vloer isoleert, je ook meteen de afvoerleidingen vervangt. Zo voorkom je dat je je vloer later opnieuw moet openbreken.

Ga voor A+++

Investeer in huishoudtoestellen die het A+++ label dragen. In tegenstelling tot toestellen met een G-label, zijn ze een pak energiezuiniger. En dat vertaalt zich in je eindrekening. Je energiefactuur is op het einde van het jaar dubbel zo hoog als je een droogkast met een C-label hebt, dan als je eentje hebt staan met een A+++ label. Een investering die dus zeker de moeite waard is!