Drie onderzoekers delen Nobelprijs Scheikunde

De Nobelprijs Scheikunde van 2018 is toegekend aan drie wetenschappers. De helft van de prijs gaat naar de Amerikaanse wetenschapster Frances Arnold, de andere helft is toegekend aan het Amerikaans-Britse duo George Smith en Gregory Winter. De drie worden bekroond omdat ze "de principes van de evolutie - genetische verandering en selectie - hebben gebruikt om proteïnen te ontwikkelen die de chemische problemen van de mensheid oplossen", zo heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vandaag bekendgemaakt.

Hun methodes, zo vervolgde de Academie, "worden nu internationaal ontwikkeld om een groenere chemische industrie te promoten, nieuwe materialen te produceren, duurzame biobrandstoffen te maken, kwalen te verzachten en levens te redden".

De Amerikaanse Frances Arnold bijvoorbeeld, was de eerste die enzymen gericht liet evolueren. Met die kennis worden nu onder meer biobrandstoffen en geneesmiddelen gemaakt.

George Smith en Gregory Winter worden bekroond voor hun werk met antilichamen, die nu worden ingezet in de strijd tegen auto-immuunziektes en bepaalde kankers.

bron: Belga