Drie nieuwe iPhones en grotere Apple Watch stelen de show op de jaarlijkse Apple-keynote

Drie nieuwe iPhones en grotere Apple Watch stelen de show op de jaarlijkse Apple-keynote

«Voor miljoenen gebruikers is de Apple Watch een onmisbaar deel van hun leven geworden», stak CEO Tim Cook van wal. Daarmee kondigde hij meteen de eerste innovatie aan: de Apple Watch Series 4, of een volledig opnieuw ontwikkelde Apple Watch met een scherm dat zo'n 30% groter en iets dunner is dan dat van zijn voorganger. Verder is de S4 uitgerust met een nieuwe speaker en een microfoon die het gemakkelijker moet maken om tijdens het sporten te communiceren met zowel vrienden als met assistent Siri. Een andere innovatie is de nieuwe dual-core 64 processor. Die moet het horloge tot twee keer sneller maken.

Valdetectie 

Tot zover de technische en uiterlijke verbeteringen. Het opvallendste nieuwe snufje is echter het valdetectiesysteem. Het horloge zal automatisch vaststellen wanneer je tijdens het sporten op de grond belandt. Meer nog: de smartphone biedt aan om de hulpdiensten in jouw plaats te bellen. Wanneer je langer dan een minuut blijft liggen, wordt je locatie zelfs automatisch doorgegeven aan een ambulance. Het is natuurlijk wel afwachten hoe die functie in ons land zal werken.

Hartfilmpje 

Tot slot is het ook mogelijk om zelf een elektrocardiogram te nemen met de S4. Dit doe je simpelweg door je vinger gedurende 30 seconden op de kroon van de Apple Watch te leggen. Dit systeem zou het horloge in staat moeten stellen om hartritmestoornissen op te sporen. De Apple Watch is te verkrijgen vanaf 399 dollar voor de versie met GPS. Wil je ook 4G op je S4, dan moet je 499 dollar neertellen. De S4 wordt op 21 september gelanceerd in de VS. Het is nog niet bekend wanneer het toestel in ons land op de markt komt.

Uitbreiding van de iPhone-familie 

Zoals verwacht heeft Apple drie nieuwe iPhones aangekondigd: de iPhone XS, het instapmodel iPhone XR en de grotere broer de XS Max. Met een schermdiagonaal van 6,5 inch is die laatste alvast de grootste iPhone uit de Apple-geschiedenis. Het scherm van de kleinere SX is 5,8 inch en is dus even groot als de iPhone X, die vorig jaar gelanceerd werd. Beide smartphones zijn uitgerust met de Face ID, de gezichtsherkenningmethode van Apple en een OLED-scherm waarop je HDR-video's kan laten zien. De iPhones werken overigens zowel boven- als onderwater en zouden tot een half uur lang ondergedompeld mogen worden. Beide telefoons zijn te verkrijgen in het goud, zilver of grijs.

Net als de Apple Watch zijn ook deze twee iPhones uitgerust met een nieuwe processor. De A12 zou de apps op beide toestellen zo'n 30<UN>% sneller maken dan op de voorganger de iPhone X. Verder pakt Apple ook uit met de augmented reality-toepassingen, die vooral voor gamers interessant zijn.

12-megapixelcamera 

De iPhone XS is uitgerust met twee 12-megapixelscamera's. De ene heeft een breedhoeklens, de andere een telelens. De selfiecamera voorop heeft 7-megapixels. Verder is het mogelijk om meerdere foto's te maken met verschillende belichtingstijden en die foto's vervolgens samen te voegen in één beeld. Bijzonder handig wanneer je verschillende foto's maakt van iemand die beweegt. Volgens Apple zou deze optie een pak betere resultaten geven dan de voorganger ervan, de HDR-optie. Nog meer goed nieuws voor de fotografieliefhebbers: Apple heeft alles uit de kast gehaald om de prestaties van de batterij te verbeteren. Zo houdt de XS het gemiddeld een half uur langer vol dan de X, de XS Max zou zelfs tot anderhalf uur langer gebruikt kunnen worden.

Tot slot is het ook mogelijk om twee simkaarten tegelijk te gebruiken bij de XS. Bij veel Android-telefoons is dit al langer mogelijk, maar voor Apple gaat het om een primeur. De iPhone XR is in de VS verkrijgbaar vanaf 479 dollar, de XS begint vanaf 499 dollar en voor de XS Max betaal je 1099 dollar. Alle toestellen zijn te bestellen vanaf 14 september. Een week later worden ze verscheept naar ons land.