"Drie keer meer meldingen van vermiste kinderen in België"

"Drie keer meer meldingen van vermiste kinderen in België"

Child Focus kreeg vorig jaar 116 meldingen van vermiste kinderen. Dat is een verdrievoudiging in vergelijking met 2015. Dat meldt Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). De oorzaak van de stijging is te zoeken bij de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die uit het opvangsysteem verdwenen. Volgens cijfers van Europol verdwenen er in 2016 10.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. "Heel wat minderjarige vluchtelingen verdwijnen in Europa en dit zonder enig spoor na te laten. Vaak belanden ze in de prostitutie of worden ze slachtoffer van de orgaanhandel", schetst Vautmans.

Ze kreeg de cijfers van Child Focus van 2016 in handen. Ze stelt een verdubbeling van het aantal behandelde dossiers vast en een verdrievoudiging van het aantal meldingen van vermiste kinderen. "En dan worden nog niet alle vermiste kinderen gemeld. Wat wij weten is dat er in 2016 284 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen uit een opvangsysteem verdwenen. En een vijfde is jonger dan 13 jaar."

Vautmans ondervroeg woensdag de Europese Commissie over de zaak. Ze wil weten wat de Commissie van plan is - zelf is Vautmans van oordeel dat er een actieplan voor alle kinderen in migratie moet komen. "Om de verdwijningen tegen te gaan, moeten de mensonwaardige omstandigheden waarin minderjarige vluchtelingen aan hun lot worden overgelaten, verdwijnen en moeten procedures duidelijker en vlotter."

Vautmans wil dat de kinderen de juiste zorg en bescherming krijgen, dat ze geïdentificeerd worden zodat hun eventuele verdwijning kan gerapporteerd worden en dat er meer grensoverschrijdend wordt samengewerkt om hen terug te vinden.

bron: Belga