Drie bizarre dingen die met je lichaam gebeuren bij extreme hitte

Drie bizarre dingen die met je lichaam gebeuren bij extreme hitte

Extreme zomerhitte: voor sommigen is het de enige gelegenheid waarbij ze hun trui uitdoen, anderen zouden liefst in adamskostuum rondlopen bij het eerste zonnestraaltje. Elk van ons kan beter of slechter om met warm weer, maar extreme hitte en zon hebben op iedereen een paar identieke, bizarre effecten. BBC News lijst er drie op.

1. Een stinkende adem

Hitte doet je zweten. Van zweten raak je uitgedroogd en daarvan krijg je... een slechte adem. Als je minder speeksel in je mond hebt, worden de bacteriën in je mond minder weggespoeld en stapelen ze zich snel op. Dit zorgt voor een stinkende adem. Veel water drinken is dus - zoals steeds - de boodschap alvorens je je aan zwoel zomeravontuurtje waagt.

2. Sterk worden

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof voor ons menselijk lichaam. Het boost onder andere je immuunsysteem en helpt bij de opname van calcium, wat je nodig hebt voor sterke botten. Omdat je vitamine D vanuit de zon opneemt, zou je dus kunnen stellen dat je sterk wordt van de zon. Wees wel waakzaam, je insmeren met zonnecrème is een must! Onderzoek wijst uit dat je zelfs met de UV-filters van je zonnecrème nog vitamine D aanmaakt. Om een toereikende voorraad vitamine D te hebben, is het echter raadzaam om ook gevarieerde voeding te eten.

3. Stoppen met zweten

Jaarlijks sterven er mensen in hittegolven. Wanneer iemands lichaamstemperatuur door blootstelling aan extreme hitte van de normale 37-38° Celsius naar 40-41° Celsius stijgt, kan dat een hitteberoerte veroorzaken. Het systeem dat je lichaamstemperatuur regelt, kan dan stoppen met zweet afvoeren omdat je lichaam je vocht dichtbij je vitale organen probeert te bewaren.

Als iemand een hitteberoerte krijgt, is het belangrijk om de hulpdiensten te bellen. In afwachting van hun aankomst kan je de oksels en de liezen van het slachtoffer, waar zich enkele belangrijke aders bevinden, bedekken met ijs.