Drie alternatieven voor een kopje koffie

Sommigen reageren niet zo goed op koffie en anderen zijn dan weer zo verslaafd dat ze liever wat zouden willen minderen. Maar een glas water in de ochtend is toch niet zo leuk als een vers gezette kop koffie. En niet iedereen is gek van thee. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven te vinden.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

1. Speltkoffie

Speltkoffie is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van spelt. Dat is een oergraan met een dikke kaf, die ervoor zorgt dat ook na het vermalen heel wat voedingsstoffen behouden blijven. Speltkoffie heeft als voordeel dat het drankje geen cafeïne bevat - ideaal dus als je daar een beetje te actief van wordt. De geur van een echte kop koffie ontbreekt helaas, maar dat moet je erbij nemen.

2. Champignonkoffie

In tegenstelling tot speltkoffie bevat champignonkoffie wel cafeïne, maar slechts de helft van 'gewone' koffie. De paddenstoelen zorgen bovendien voor een evenwichtige vrijgave van de energie. Wil je dus wel een oppepper, maar geen trillende benen, dan is dit ideaal. En nee, je drankje smaakt echt niet naar paddenstoelen - die worden immers eerst gedroogd en vervolgens gemalen om de smaak te neutraliseren.

3. Granenkoffie

Granenkoffie bestaat uitsluitend uit geroosterde granen zoals boekweit, cichorei, gerst en rogge. Door die branding wordt de smaak van koffie nagebootst. De drank bevat echter geen cafeïne en is daarom ook ideaal om bijvoorbeeld 's avonds te drinken.