Dresscode op kantoor wordt steeds informeler

Een pak met das of een mantelpak op het werk wordt een rariteit. Maar liefst 71% van de Belgen vindt het te formeel in het moderne kantoor van vandaag.
door
Stefan
Leestijd 2 min.

Jeans is eerder de regel dan de uitzondering op de Belgische werkvloer. 88% van de werknemers geeft daaraan de voorkeur boven het formele pak met das. Dat blijkt uit onderzoek van Regus, waarvoor bijna 40.000 kantoorwerkers uit 100 landen - waarvan bijna 300 in België – werden ondervraagd. De dresscode mag dan wel informeel zijn, maar sandalen of slippers kunnen op weinig sympathie rekenen, tropische temperaturen of niet. Maar liefst 91% vindt dat slippers absoluut uit den boze zijn op de werkvloer. Tegenover sandalen staan de kantoormedewerkers iets toleranter, maar toch ziet 69% van de Belgen dat liever niet. Ook not done is overigens het trainingspak: 85% van de werknemers vindt dat onaanvaardbaar. William Willems, Algemeen Directeur van Regus België: “Alhoewel de meeste ondernemingen in België geen specifieke dresscode hebben, wordt in de meeste gevallen wel een beroep gedaan op het gezond verstand van de werknemers. Over het algemeen zien we een trend naar meer ‘casual' kledij op de werkvloer.”

Thuiswerken in pyjama

Thuis - weg van de kritische blikken van collega's - gaat het er vaak nog informeler aan toe dan op het kantoor. Van de Belgische respondenten die af en toe of permanent van thuis uit werken, neemt 39% wel eens plaats achter zijn of haar bureau in pyjama. 18% houdt soms enkel zijn of haar ondergoed aan. Toch doet 81% van de thuiswerkers extra moeite om zich op te frissen en aan te kleden voor een videogesprek.