Dreigingsniveau in België blijft stabiel, wel extra veiligheidsmaatregelen

Dreigingsniveau in België blijft stabiel, wel extra veiligheidsmaatregelen

"We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3", verzekerde Michel. "Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen."

Het dreigingsniveau blijft op drie, concrete aanwijzingen voor een aanslag op een bepaalde plaats of een bepaald tijdstip zijn er niet. "De optie om de festiviteiten af te gelasten is nooit zelfs maar ter sprake gekomen", zo viel na de veiligheidsraad te horen in regeringskringen.

Belgische slachtoffers zijn nog niet gekend, bevestigde Michel voorts. Hij beseft echter dat het zuiden van Frankrijk veel Belgen aantrekt, zeker in de vakantieperiode. De bevoegde diensten staan dan ook in permanent contact met de Franse autoriteiten én met de families die nog in het duister tasten over naasten in de regio. In "de komende uren" verwacht de premier meer duidelijkheid.

Tot slot herhaalde premier Michel dat een nulrisico nooit mogelijk zal zijn. "Geconfronteerd met deze horror, enkele maanden na de aanslagen in Brussel, beseffen we meer dan ooit dat de terreurdreiging reëel is, ze is niet theoretisch of virtueel", besloot hij. "Gisterenavond zijn we opnieuw met die waarheid geconfronteerd."

Gentse Feesten gaan vanavond van start

Burgemeester van Gent Daniël Termont (sp.a) heeft samengezeten met de veiligheidsdiensten om de organisatie van de Gentse Feesten te bespreken, met de aanslag in Nice in het achterhoofd. Het tiendaagse volksfeest start vanavond en verwacht wordt dat de Gentse binnenstad zal volstromen met bezoekers.

"We hebben maanden geleden al rekening gehouden met terreurniveau drie", zegt burgemeester Termont na het veiligheidsoverleg. "Wat in Nice is gebeurd, kan hier niet gebeuren. Zo zijn we al dagen bezig met betonblokken te leggen op de invalswegen in Gent. Niemand kan de stad inrijden vooraleer ze gecontroleerd worden. Ook de toegang tot de waterwegen is beveiligd. We zijn op alles voorzien."

De organisatie vraagt bezoekers wel om hun rugzak thuis te laten. Termont raadt geïnteresseerden, ondanks de gebeurtenissen, toch aan om naar het cultuurfeest af te zakken. "Schrik is een bijzonder slechte raadgever, laat ons leven niet anders organiseren na gisteren. Anderzijds is onvoorzichtigheid ook een slechte raadgever. Ik vraag aan iedereen om waakzaam te zijn, goed rond te kijken en het te melden als ze iets verdachts zien."

Foto Belga / L. Dieffembacq