Dreigend conflict in Libië door de olie

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een conflict over de belangrijkste oliehavens van Libië sturen de rivaliserende regeringen in het verscheurde land aan op een open confrontatie. De internationaal erkende regering onder premier Fayez al-Sarraj wil de omstreden olieteminals heroveren. Ze kondigde aan dat de Petroleum Facilities Guard (PFG), een soort militie die de olie-installaties moet beschermen, de opdracht voor de herovering heeft gekregen. De beslissing van de eenheidsregering riskeert het conflict in Libië verder aan te wakkeren, want de olieterminals in het centrale kustgebied werden tot voor enkele dagen gecontroleerd door een invloedrijke generaal, die gelinkt wordt aan de tegenregering in het Oost-Libische Tobroek. Generaal Khalifa Haftar verloor de controle evenwel toen een vijandige militie uit de grootstad Benghazi de olieterminals vorige week aanviel. De eenheidsregering in Tripoli had toen gezegd niets te maken te hebben met de gevechten.

Wie de oliehavens in Ras Sidr en Ras Lanuf nu controleert, is na tegenstrijdige informatie niet duidelijk. De tv-zender Libya Channel sprak woensdag van tien doden onder de troepen van Haftar, die in de omgeving van Ras Lanuf werden gevonden. Kort daarvoor had het parlement in Tobroek zich officieel teruggetrokken uit het vredesplan, dat onder VN-bemiddeling eind 2015 werd onderhandeld en waaruit de eenheidsregering in Tripoli tot stand kwam.

Het door Haftar beïnvloede Huis van Afgevaardigden weigerde Sarraj al sinds de installatie van zijn presidentiële raad in Tripoli een jaar geleden te volgen. De huidige terugtrekking uit het VN-vredesplan wijst er op dat Tobroek vermoedt dat de eenheidsregering schuilgaat achter de gevechten rond de olievelden.

Onbekenden overvielen woensdag volgens lokale media een bank in het centrum van Tripoli met granaten. Daardoor stond een tien verdiepingen tellende gebouw deels in brand.

bron: Belga