Draghi verdedigt rentebeleid door te wijzen op economische risico's

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mario Draghi heeft vandaag, bij zijn laatste zitting als ECB-voorzitter, het rentebeleid van de Europese centrale bank hevig verdedigd. Hij schetste daarbij een somber beeld van de economie in de eurozone. Draghi wordt opgevolgd door de Française Christine Lagarde. De Italiaan gaat de geschiedenis in als de man die nooit de rente heeft verhoogd. "Ik heb mijn best gedaan om zo goed mogelijk aan het mandaat te voldoen", klonk het. Draghi verwees vandaag naar een aantal onzekerheden, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, en de brexit, die wegen op de groei in de eurozone. De arbeidsmarkt verzwakt, waardoor het beoogde inflatiedoel moeilijker te bereiken wordt. "Alles dat gebeurde sinds de aankondiging van onze jongste monetaire beslissing (in september kwam de ECB met een nieuw stimuleringspakket, red.) toont uitgebreid aan dat de vastberadenheid om te handelen gerechtvaardigd was", aldus de ECB-voorzitter.

Volgens hem zal er nog voor een langere tijd nood zijn aan een "zeer soepel monetair beleid". "De indicatoren voor de inflatieverwachting blijven op een laag niveau staan". Hij herhaalde zijn oproep aan de eurolanden om meer te investeren.

De ECB heeft vorige maand de depositorente verlaagd tot 0,5 procent, waardoor banken meer gaan moeten betalen voor het geld dat ze bij de instelling parkeren. Vanaf volgende maand start ook een nieuw aankoopprogramma, waarbij maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties worden opgekocht. Dat programma zal mogelijk nog lang worden aangehouden, want economisten verwachten dat ten vroegste eind 2022 de rente weer zal gaan stijgen. Lagarde dreigt dus nog enkele jaren opgezadeld te zitten met spanningen binnen het ECB-bestuur. De nieuwe voorzitster was vandaag al aanwezig op de ECB-vergadering maar zou niet deelgenomen hebben aan de discussies.

Vorige maand lieten zowel de voorzitter van De Nederlandsche Bank als zijn Duitse collega zich kritisch uit over het nieuwe pakket aan stimulusmaatregelen. Maar Draghi lachte die kritiek vandaag weg. "Het is niet de eerste keer dat men het openlijk oneens is met het ECB-beleid. Monetaire beslissingen overal in de wereld gaan altijd gepaard met meningsverschillen." Hij wees erop dat het beleid door een "significante meerderheid" werd gesteund.

Over zijn eigen toekomst liet Draghi niet in zijn kaarten kijken. "Ik heb geen vast idee hierover. Als jullie meer informatie willen, vraag het dan aan mijn vrouw". In het verleden werd Draghi vaak aan zijn mouw getrokken om in de Italiaanse politiek te stappen.

bron: Belga