Dragen we binnenkort computers in onze oren?

door
Kevin
Leestijd 4 min.

De toekomst van 'smart'-apparaten kan wel eens in het oor liggen. Dat denkt de 'prediker van draadloze technologie' Nick Hunn. Hunn is bezig met een voorspelling rond draagbare computers op te stellen. In een voorproefje van die voorspelling valt te lezen dat hij denkt dat de markt voor computers in je oor of 'hearables' in 2018 5 miljard dollar waard zal zijn. Ter vergelijking, een studie van Credit Suisse schat dat te totale markt van computers die we op ons lichaam dragen in 2018 tussen 30 en 50 miljard dollar waard zal zijn. Hunn kan wel eens gelijk hebben.

Schermen maken dingen ingewikkeld

In de film 'Her' is te zien hoe een man verliefd wordt op de artificiële intelligentie op zijn computer. Die computer interageert met de man door middel van een computertje in zijn oor. Dat was een bewuste keuze voor production designer KK Barret. Hij wou alle schermen en toetsenborden verwijderen, zodat de interactie met de computer natuurlijker wordt.

Als je de schermen en toetsenborden weg wil uit de interactie met computers, dan wordt het allemaal iets simpeler. De gebruiker zou dan wat hij wil weten, vragen aan de computer alsof hij het aan een andere persoon vraagt. Als technologie op die manier ontwikkelt, hebben we waarschijnlijk geen nood meer aan smartwatches en smartphones.

Google is al aan het werken aan software die met de stem gebruikt wordt en even gemakkelijk moet zijn als een computer besturen met een toetsenbord. De technologie zal waarschijnlijk in de smartwatch van Google gebruikt worden. Als het aangepast kan worden aan zo'n klein schermpje dan is de volgende stap natuurlijk diezelfde technologie zonder scherm.

Er wordt al gewerkt aan de technologie voor hearables

De smartwatch is niet het enige project waaraan Google werkt dat kan leiden tot hearables. De Moto X smartphone kan constant naar stemcommando's luisteren, zelfs als het apparaat in slaapstand staat. De chip die daarvoor verantwoordelijk is zou zeer weinig energie verbruiken.

Om stemherkenning aantrekkelijker te maken om te gebruiken, moet de technologie sneller worden. De meeste huidige stemherkenningstechnologie heeft een internetverbinding nodig, zelfs als je iets vraagt waarvoor het niet op het internet moet zoeken. Als je bijvoorbeeld aan Siri op je iPhone vraagt om iTunes te openen, gaat Siri eerst naar de cloud op het internet, om daarna het programma te openen. Siri doet er zo langer over om het programma te openen dan dat je het gewoon manueel zou openen. Intel heeft plannen om een stemherkenningsprogramma te maken dat offline kan werken zodat het sneller kan reageren. Volgens Intel zijn ze in staat om een microprocessor te creëren die krachtig genoeg is om stemcommando's te verwerken en klein genoeg is om in een draagbaar apparaat te passen.

Intel werkt nu samen met een ander bedrijf om draadloze koptelefoon te maken die je stemcommando's niet al verwerkt maar er ook op verbaal op reageert. Het product heet Jarvis en zou vergelijkbaar moeten zijn met zijn naamgenoot uit de 'Iron Man'-films.

Het oor is een goede plaats om je gezondheid in de gaten te houden

Volgens Nick Hunn beseffen weinig mensen het, maar het oor is een goede plaats om de vitale functies te meten. Het oor beweegt niet constant zoals de pols dus metingen van de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur worden allemaal makkelijker. Er zijn al bedrijven aan het werken aan gezondheidsmeters voor in het oor. Zinc Software is bezig met geld in te zamelen voor een apparaat dat je op je oor bevestigt als een soort hoorapparaat dat je hartslag kan meten. Apple heeft onlangs ook een patent ingediend op oortjes die vitale functies kunnen meten.

We zijn het al gewoon om dingen in onze oren te proppen

De grootste stap die we moeten zetten voor draagbare computers is om ze sociaal aanvaard te krijgen. We zijn het al gewoon geworden dat mensen veel naar hun smartphone staren maar het idee dat onze aandacht constant afgeleid kan zijn, zoals bij Google Glass, is nog moeilijk te aanvaarden voor sommige mensen. Maar je ziet veel mensen op straat rondlopen met oortjes voor muziek af te spelen en niemand kijkt nog op van draadloze oortjes om handsfree mee te bellen. Een constante verbinding met je persoonlijke audio assistent via een oortje zal dus ook niet zo vreemd lijken.

Het kan allemaal beginnen met muziek

Om iedereen een beetje bekend te maken met het concept van hearables, kunnen de ontwerpers beginnen met onze muziekervaringen slimmer te maken. Intel werkt zo bijvoorbeeld aan oortjes die muziek kiezen op basis van het tempo waarop je loopt. Als je trager begint te lopen, zullen de oortjes snellere muziek afspelen om je aan te zetten om terug sneller te lopen.

Maar daar houdt het niet op. Deze zomer komt Cone op de markt. Cone is een slimme luidspreker die je muzikale gewoontes leert en uiteindelijk kan bepalen wat voor muziek je wanneer wilt horen. Beeld je nu in dat je een set oortjes hebt die dat ook kunnen. Het is een grote taak om een nieuw apparaat direct te verkleinen maar hoe cool zou het zijn om je eigen persoonlijke slimme jukebox mee te dragen?