DOVO gebruikt illegale gsm-stoorders

DOVO gebruikt illegale gsm-stoorders

De ontmijningsdienst DOVO gebruikt sinds februari illegaal 'jammers'. Dat zijn stoorzenders die het binnen een bepaald gebied onmogelijk maken om een gsm te gebruiken. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) werkt aan een regularisatie, maar voor CD&V gaat het te traag, zo schrijft De Morgen. "Militairen moeten veilig kunnen werken." Omdat terroristen bommen kunnen activeren via hun gsm gebruikt het leger op buitenlandse missies apparaatjes die stoorsignalen uitzenden in dezelfde frequentie als gsm-toestellen, waardoor het signaal wordt geblokkeerd. Gsm's die zich binnen een straal van zo'n 'jammer' bevinden, kunnen geen oproepen meer verzenden of ontvangen.

Sinds februari werkt ontmijningsdienst DOVO ook in België met jammers, omdat die sinds de aanslagen van 22 maart massaal moet uitrukken voor bommeldingen. Maar stoorzenders mogen enkel gebruikt worden tijdens buitenlandse missies, en dus gebruikt DOVO de jammers al maanden illegaal.

Veli Yüksel, de defensiespecialist van CD&V in het parlement, wil dat het gebruik van jammers zo snel mogelijk toegelaten wordt. "We hebben dringend een aangepast wettelijk kader nodig om militairen veilig te laten werken."

De Croo laat weten dat hij aan een oplossing werkt. "Er is een toenemende dreiging van aanslagen door middel van ontploffingstuigen die op afstand worden gecontroleerd. Daarom gaan we de toelating voor het gebruik van jammers uitbreiden", zegt de woordvoerder van De Croo.

bron: Belga