Dotan is terug na alle heisa met een nieuw nummer

Dotan is terug na alle heisa met een nieuw nummer

Het is dertien maanden geleden dat De Volkskrant het geheim achter veel succesverhalen van Dotan ontrafelde. De terminale fan die hij ontmoette na een concert in de Ziggo Dome, het onwetende meisje dat zijn muziek luisterde in het vliegtuig, terwijl hij ernaast zat. Het bleken uit de duim gezogen verhalen van Dotan en zijn trollenleger.

Met zo'n 140 nepaccounts belegerden Dotan en zijn management de social mediakanalen van onder andere radiostations. Hen er zo van overtuigend dat zijn platen meer en meer gedraaid moesten worden. Die luchtbel knapte dus ruim een jaar geleden. Aanvankelijk probeerde de zanger het nog te ontkennen en te stellen dat hij van niks wist, maar uiteindelijk gaf hij zijn betrokkenheid toe en verdween hij.

Numb

Na een jaar van overpeinzingen kondigde hij onlangs zijn terugkeer aan. De single Numb en de albumaankondiging volgden woensdagmorgen. "Het afgelopen jaar is veruit het moeilijkste jaar uit mijn leven geweest, maar ook het meest leerzame", zo lichtte hij toe op social media. "Ik ben nog nooit zoveel gegroeid op persoonlijk vlak en heb daar de tijd voor moeten nemen. Sorry, dat ik in al die tijd niets van me heb laten horen, maar ik heb regelmatig alle berichten gelezen en wil iedereen daarvoor bedanken."

Uiteindelijk bleek het maken van nieuwe muziek de beste remedie voor Dotan. "Het is een liedje wat ik schreef in een tijd waarin ik niets voelde en niet meer wist hoe het was om iets te voelen... maar er wel alles aan wilde doen om daar weer te komen. Het is een wat ander geluid dan jullie van mij gewend zijn. Ik ben blij dat ik weer terug ben en kan niet wachten om weer het podium op te kruipen met veel nieuwe muziek."

(Lees hieronder verder.)

Direct on air

De meeste grote radiostations hadden weinig moeite om Dotan weer in de armen te sluiten en draaiden het nummer direct. Toch kan het op de sociale media uiteraard op veel sceptische reacties rekenen. Dat uit zich zowel in humor als mensen die inhoudelijk kritisch zijn op de veelbesproken comeback. Vooral het ontbreken aan zelfkritiek en het bekleden van de slachtofferrol is iets waar veel mensen over struikelen.

Samenvatting nieuwe single van Dotan: Het is mij allemaal overkomen. Het is heel erg voor mij. Heeehaaahoooheee #Dotan

— Nico Dijkshoorn (@dijkshoorn) 29 mei 2019

Net de nieuwe single van #dotan gehoord. Mooi nummer, maar ik had het mooier gevonden als hij ook de hand in eigen boezem steekt. En dat doet hij niet. Hij zegt eigenlijk dat de grote boze wereld hem in de kou liet staan. Maar dat was niet zomaar. Gemiste kans....

— Paula Bijman (@Aluapb) 29 mei 2019

Serieus Dotan, je keert na al het gedoe echt terug met een liedje over hoe je murw geslagen bent door een miljoen ogen en hoe zwaar het gewicht van de wereld is?

— Atze de Vrieze (@atzedevrieze) 29 mei 2019

Daartegenover staan tal van fans, die stellen dat het tijd is om hem een tweede kans te geven.

Zullen we allemaal Dotan gewoon vergeven en geen oude koeien meer uit de sloot halen? Deze single is gewoon hartstikke goed en hij heeft mega veel lef om gewoon weer terug te komen. Beetje meer liefde mensen ???

— Anne ? (@annebrxns) 29 mei 2019

#dotan laat een nieuw nummer horen, we zijn nog steeds geschokt omdat hij zogenaamd een terroristische daad heeft begaan. Er zijn ergere dingen.

— frank raaphorst (@frankraapy) 29 mei 2019