Dossier: Hoe bestrijd je de symptomen van een allergie écht?

Dossier: Hoe bestrijd je de symptomen van een allergie écht?

Een allergie brengt lastige kwaaltjes met zich mee. Gezwollen en rode ogen die tranen, een lopende of verstopte neus, veel niezen, ademhalingsproblemen, huiduitslag of zelfs constipatie, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Deze symptomen zijn je vast niet vreemd als je last hebt van hooikoorts of huisstofmijt of allergisch bent aan huisdieren. Waarschijnlijk heb je al 101 remedies geprobeerd, maar geen enkele was helemaal succesvol. Heb je al aan deze gedacht?

Hooikoorts

Een eerste oplossing om minder last te hebben van die vervelende niesbuien, is de allergenen uit de weg gaan. In het geval van hooikoorts betekent dit dat je het stuifmeel dat door de lucht vliegt zoveel mogelijk moet vermijden. Natuurlijk moet je jezelf niet opsluiten tijdens het pollenseizoen, maar enkele kleine aanpassingen kunnen al soelaas bieden. Droog bijvoorbeeld je was binnen, houd je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en sluit de luchttoevoer in je auto af. Vooral op zonnige en winderige dagen kan het stuifmeel je parten spelen. Draag dan zeker een zonnebril zodat de pollen niet in je ogen vliegen. Genieten van de frisse buitenlucht doe je trouwens het meest na een regenbui. Regen haalt de meeste pollen uit de lucht. En natuurlijk heb jij het perfecte excuus om het gras nooit te hoeven afrijden.

Huisstofmijt

Heb je een allergie voor huisstofmijt, dan zijn zachte stofjes in je interieur niet welkom. Kies liever voor steen, parket en laminaat, in plaats van tapijt. Dweilen is trouwens effectiever dan stofzuigen. Je woning zelf verluchten is cruciaal, zet daarom minstens twee keer per dag een raam open gedurende tien minuten. Echte stofhaarden zijn elektronische apparaten, zoals de tv, computer en radio. Geef hen een extra poetsbeurt.

Huisdierenallergie

Wil je geen afscheid nemen van je pluizenbollen, probeer ze dan buiten of in een kooi te houden. Na een knuffelsessie is het belangrijk om je handen goed te wassen.

Hulpmiddeltjes

Houd je al deze tips in het achterhoofd, maar loop je nog steeds te tranen en te snotteren? Dan kan je je toevlucht zoeken in symptomatica. Bij een allergische reactie komt er in je lichaam ‘histamine' vrij. Deze stof veroorzaakt al die vervelende symptomen. Symptomatica blokkeren tijdelijk de werking van histamine, waardoor je klachten afnemen.

Antihistaminica zijn een voorbeeld van symptomatische medicijnen. Je neemt ze meestal in in de vorm van een tablet.

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen. Ze onderdrukken de afweerreactie van je lichaam. Corticosteroïden moet je voortdurend gebruiken wanneer je bent blootgesteld aan de allergenen. Deze gebruik je vooral als neusspray.

Nasale decongestiva zijn dan weer medicijnen die de neusverstopping verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of neusspray en mogen slechts voor een korte tijd gebruikt worden.

Welke middelen jou het beste helpen, hangt af van de ernst van de symptomen. Raadpleeg zeker een arts!