Doodstraf voor ‘Boston Bomber'?

In de VS is het proces tegen de ‘Boston Bomber' van start gegaan. Djokhar Tsarnaev, die samen met zijn broer een aanslag pleegde op de marathon van Boston twee jaar geleden, riskeert de doodstraf. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

De broers Djokhar en Tamerlan Tsarnaev, twee Tsjetsjenen die al jarenlang in de VS woonden, lieten op 15 april 2013 twee bommen ontploffen aan de eindmeet van de marathon van Boston. Drie mensen - onder wie een achtjarige jongen - kwamen om, 260 anderen raakten gewond. Verschillende slachtoffers verloren ledematen bij de ontploffingen. Het ging om de dodelijkste aanslag op Amerikaanse bodem sinds 9/11.

Tamerlan werd tijdens een ongeziene klopjacht door de politie doodgeschoten, Djokhar staat sinds gisteren terecht voor een federale rechtbank in Boston. Hij wordt beschuldigd van dertig misdrijven, waaronder het gebruik van een massavernietigingswapen en de dood van een politieagent enkele dagen na de aanslag.

Beïnvloed door oudere broer?

Het proces, dat drie tot vier maanden kan duren, zal vooral draaien rond de vraag of Djokhar al dan niet sterk door Tamerlan werd beïnvloed. Volgens zijn advocaten keek Djokhar, toen 19, erg op naar zijn oudere broer (26), en was Tamerlan het echte brein achter de aanslag.

Of de jury dat als verzachtende omstandigheden zal zien, valt nog af te wachten. Tamerlan ontkent immers alle aanklachten. De openbare aanklager meent dat hij uit vrije wil handelde, en de broers wraak wilden nemen op de VS omwille van de Amerikaanse militaire interventies in moslimlanden.

Het belangrijkste bewijsstuk wordt de boot waarin Djokhar zich verschanste tijdens de klopjacht, en waarop hij verschillende haatdragende boodschappen schreef. «Wij moslims zijn één. Verwond je een van ons, dan verwond je ons allemaal», staat er volgens CNN, net als «Stop ermee onschuldige mensen te vermoorden en we zullen ophouden».

Lange zoektocht naar jury

Voor zeventien van de dertig aanklachten riskeert Tamerlan de doodstraf. In de staat Massachusetts is die verboden, maar Djokhar staat terecht voor een federale rechtbank. De federale wetgeving laat de doodstraf voor sommige misdrijven, zoals terrorisme, toch toe.

Dat het een emotioneel proces zal worden, staat vast. De aanslag heeft veel Amerikanen beroerd. Dat blijkt ook uit de moeizame samenstelling van de jury. Het duurde twee maanden om uit 1.300 kandidaten twaalf juryleden te vinden die nog neutraal genoeg tegenover de zaak stonden. (edl)