Donald Trump blijft voor beroering zorgen op Wall Street

Donald Trump blijft voor beroering zorgen op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York hebben dinsdag voor de tweede dag op rij een verlies geboekt. Dat komt onder meer door de onzekerheid over het migratie- en personeelsbeleid van president Donald Trump. Het enthousiasme onder beleggers over zijn verkiezing lijkt voorlopig te zijn vervlogen. De Dow-Jonesindex sloot dinsdag 0,54 procent lager op 19.864,09 punten. Voor de maand januari eindigt de index op een gematigde plus van een halve procent. De bredere S&P 500 zakte 0,09 procent naar 2.278,87 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,02 procent won en eindigde op 5.614 punten.

Trump zorgde, na de commotie die hij veroorzaakte met zijn inreisverbod en vluchtelingenstop, opnieuw voor beroering op Wall Street, deze keer door het ontslag van de Amerikaanse justitieminister vanwege haar twijfels over het omstreden inreisverbod dat Trump afgelopen weekend uitvaardigde. Een economisch adviseur van de president haalde bovendien hard uit naar Duitsland, dat de in zijn ogen zwakke euro zou misbruiken om handelsvoordelen te verkrijgen.

Hoewel er veel gaten in zijn analyse werden geschoten, liep de koers van de euro op naar 1,08 dollar. Dat was 1 dollarcent meer dan bij de slotbel op Wall Street een dag eerder.

Daarnaast waren er bij de beleggers twijfels over de teleurstellende resultaten van de bedrijven en de weinig spectaculaire macro-economische cijfers, aldus hoofdeconoom van First Standard Financial Peter Cardillo.

Vooral bankaandelen, de motor van de 'Trump-rally' die na de presidentsverkiezingen ontstond, moesten het ontgelden. JPMorgan Chase en Goldman Sachs stonden onderaan de Dow Jones met minnen van bijna 2 procent. Verder leverden grootmachten als Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley ruim 1 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent 52,88 dollar.

bron: Belga