Dode rendieren in Noorwegen geven de biodiversiteit een boost

De een zijn dood is de ander zijn brood, zo blijkt nog maar eens uit dit verhaal uit Noorwegen. Een tweetal jaar geleden werden daar 323 rendieren tegelijk door de bliksem gedood. De rottende karkassen hebben de plantendiversiteit een boost gegeven.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Dat blijkt uit onderzoek van Biology Letters. De reden? De aaseters die op de karkassen afkomen bevruchten de grond met hun uitwerpselen vol zaden. Het gaat dan om verteerde voedselresten van onder meer vossen, wolven en adelaars, maar ook raven en kraaien deden er hun gevoeg. Die laatste bevatten vaak resten van de kraaihei, een plant die een cruciale rol speelt in de alpine toendra.

Impact op biodiversiteit

De struik is een belangrijke bron van voedsel en heeft daarom een grote impact op de biodiversiteit. Om optimaal te groeien, heeft de kraaihei een kale maar voedselrijke grond nodig. Dankzij de overblijfselen van de rendieren werden die omstandigheden gecreëerd in het zuidoosten van Noorwegen.

Hoewel er ook veel planten rondom de karkassen dood gingen door de verandering van de bodemsamenstelling, kwamen er ook veel nieuwe planten bij. Het stuk grond met daarop de karkassen werd een eiland van ontbinding met daarop planten die er in normale omstandigheden nooit zouden groeien. Het gevolg: een enorme stijging van de genetische diversiteit in het gebied.