DJ die aan de basis lag van "Good Morning Vietnam"-film is overleden

DJ die aan de basis lag van "Good Morning Vietnam"-film is overleden

Lokale media in Amerika hebben het overlijden gemeld van Joseph Cronauer. De DJ lag aan de basis voor de legendarische rol die Robin Williams zou vertolken in "Good morning, Vietnam". Hij kampte al langer met een slechte gezondheid en stierf op 79-jarige leeftijd in zijn woning in Troutville, in de staat Virginia.

Good Morning, Vietnam 

Tijdens de Vietnamoorlog presenteerde Cronauer van 1965 tot 1966 in Saigon (nu Ho Chi Minhstad) het radioprogramma "Dawn buster" voor de Amerikaanse militairen. Hij opende de uitzending steevast met de enthousiast uitgesproken slagzin "Good morning, Vietnam"

Zijn ervaringen vormden later de inspiratie voor de gelijknamige film uit 1987, waarvan Cronauer mee het script schreef. De prent leverde hoofdrolspeler Robin Williams onder meer een Golden Globe voor beste acteur en een nominatie in de zelfde categorie bij de Oscars op.

Na zijn militaire dienst bleef Cronauer actief in de mediasector. Hij werkte zowel voor tv als radio en doceerde ook aan de universiteit. Tegelijk bleef hij met één been in de militaire wereld. Van 2001 tot 2009 was hij onder meer een adviseur van de viceminister van Defensie. Hij vertegenwoordigde ook het agentschap voor krijgsgevangenen en vermisten in vergaderingen met de regering en was ook een tijdlang bestuurder van het Virginia War Memorial.