Dit zijn de winnaars van Emmy Awards

Afgelopen nacht zijn de belangrijste Amerikaanse tv-prijzen weer uitgedeeld. Game of Thrones sleepte onder meer de Emmy voor de beste dramareeks in de wacht en kroonde zich met maar liefst 12 'tv-oscars' tot de grote winnaar van de Emmy Awards 2015. Ook de comedyserie VEEP viel in de prijzen. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Game of Thrones was in het verleden al vier keer genomineerd als beste dramareeks, maar  het was de eerste keer dat de schrijvers van de serie David Benioff en Daniel Brett Weiss het gouden beeldje in ontvangst konden nemen. Het HBO-programma haalde het daarmee van andere gerenommeerde series als Mad Men, House Of Cards, Orange Is The New Black, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul. Peter Dinklage (foto), die Tyrion Lannister speelt, won de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een dramaserie. Voorts viel de fel gesmaakte reeks ook nog in de prijzen voor het beste scenario en beste regie. Eerder deze maand won GoT ook al acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage. Samen zijn dat twaalf Emmy's, meer dan een serie ooit won in één jaar.

AFP

Veep

Andere grote winnaar van de avond was Veep, eveneens van HBO. De politieke satire verzilverde in totaal vijf van de negen nominaties. Zo ging de serie met het beeldje voor beste comedyreeks aan de haal. In de categorie comedy won Veep ook  nog eens de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol (Julia Louis-Dreyfus, foto), beste acteur in een bijrol (Tony Hale, foto) en beste scenario.

AFP

AFP

Bijzonder was de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie voor Jon Hamm (foto), ofwel Don Draper in Mad Men. Hamm moest jarenlang toekijken hoe Bryan Cranston van Breaking Bad de prijs kreeg. Dit jaar was het eindelijk zijn beurt. Uit nederigheid kroop hij dan ook letterlijk het podium op.

AFP

Daarna was het de beurt aan Viola Davis (How to get away with Murder, foto). Zij schreef geschiedenis door als eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw de prijs voor beste hoofdrol in een dramaserie in de wacht te slepen. In een knappe en emotionele speech besprak Davis haar huidskleur. "Het enige wat mensen met een donkere huidskleur onderscheidt van anderen zijn kansen. Je kunt geen Emmy winnen voor rollen die er niet zijn", zei de actrice. Ze is de makers van de reeks dan ook heel dankbaar om de gegeven kans.

AFP

De lijst winnaars

Outstanding Drama Series

Game Of Thrones (HBO)

Outstanding Comedy Series

Veep (HBO)

Outstanding Lead Actor in a Drama Series

Jon Hamm, Mad Men

Outstanding Lead Actress in a Drama Series

Viola Davis, How to Get Away With Murder

Outstanding Lead Actor in a Comedy Series

Jeffrey Tambor, Transparent

Outstanding Lead Actress in a Comedy Series

Julia Louis-Dreyfus, Veep

Outstanding Supporting Actor in a Drama Series

Peter Dinklage, Game of Thrones

Outstanding Supporting Actress in a Drama Series

Uzo Aduba, Orange Is the New Black

Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series

Allison Janney, Mom

Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series

Tony Hale, Veep

Outstanding Miniseries

Olive Kitteridge (HBO)

Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie

Richard Jenkins, Olive Kitteridge

Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie

Frances McDormand, Olive Kitteridge

Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie

Bill Murray, Olive Kitteridge

Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie

Regina King, American Crime

Outstanding Variety Talk Series

The Daily Show (Comedy Central)

Outstanding Variety Sketch Series

Inside Amy Schumer (Comedy Central)

Outstanding Reality-Competition Program

The Voice (NBC)