Dit zijn de vijf meest verslavende drugs ter wereld

Heroïne is de meest verslavende drug ter wereld, op de voet gevolgd door cocaïne en nicotine. Ook alcohol staat in de top vijf.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Het is niet eenvoudig om verschillende substanties met elkaar te vergelijken, al was het maar omdat het effect varieert naargelang de gebruiker. Een team van verslavingsexperten heeft toch een poging gewaagd om een top vijf op te stellen, waarbij ze rekening hielden met psychologische én fysieke kenmerken. Het resulaat werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

1. Heroïne

De hersenen zetten heroïne om in morfine, wat een invloed heeft op hoe we pijn en beloning ervaren. Het resultaat is een euforisch gevoel. Een overdosis is dodelijk, aangezien het de ademhaling vertraagt en zelfs helemaal kan doen stilvallen.

2. Cocaïne

Na een lijntje coke worden de hersenen binnen enkele seconden overrompeld met dopamine. Dat gevoel is zo overweldigend dat sommige laboratoriumdieren cocaïne verkiezen boven voedsel, tot ze sterven van ondervoeding. Het heeft ook een verregaande invloed op het geheugen, wat mogelijk deels verklaart waarom het zo verslavend is.

3. Nicotine

Nicotine is wat sigaretten zo verslavend maakt. Via de longen bereikt het de hersenen binnen de tien seconden. Omdat het effect zo snel vervaagt, hebben rokers de neiging om het gebruik ervan snel te herhalen. Ongeveer 85% van wie op eigen houtje probeert te stoppen, hervalt vroeg of laat.

4. Kalmeringsmiddelen

Eigenlijk moest hier 'barbituraten' staan, maar dat is zo'n moeilijk woord. Ze worden voorgeschreven om angstaanvallen en slapeloosheid te bestrijden. Ze doen dat door bepaalde hersengebieden te verdoven. In lage dosissen krijg je er een euforisch gevoel van, hogere dosissen kunnen leiden tot de dood.

5. Alcohol

Alcohol knoeit met 'boodschappers' in onze hersenen. Het vertraagt onze redeneringen, ademhaling en hartslag. Tegelijk worden onze remmingen onderdrukt, wat een gevoel van plezier verschaft.