Dit zijn de vijf dingen die je lichaam doormaakt tijdens de eerste kus

Dit zijn de vijf dingen die je lichaam doormaakt tijdens de eerste kus

Kan je je eerste kus nog herinneren? Volgens onderzoekers spreekt die boekdelen over een persoon en heeft die een positief effect op je lichaam.

Iemand voor de eerste keer kussen kan een hele klus zijn, maar volgens onderzoek is zoenen goed voor het menselijk lichaam. "Kussen is een instinct dat chemicaliën vrijmaakt om aangename gevoelens te ervaren", vertelt Takeusha Roland-Jenkins, een professionele consultant, aan het Amerikaans magazine Bustle.

"Bovendien zitten er zenuwen in de lippen die worden gestimuleerd tijdens het kussen, wat leidt tot het activeren van extra zintuigen zoals geur", voegt ze eraan toe. Dit zijn de vijf fascinerende dingen die je ervaart als je iemand voor het eerst kust.

Je ontstresst

Onderzoekers stelden vast dat studenten die deelnamen aan kussessies van 15 minuten hun niveaus van het stresshormoon, cortisol, dramatisch konden doen dalen. Mannelijke deelnemers ervaarden ook een stijging van oxytocine, de chemische feel-good stof in de hersenen. Bij vrouwen daarentegen was een daling te zien.

Het is goed voor je cholesterol

Kussen kan een positieve invloed hebben op je bloedlipidegehalte. Onderzoekers voor het Western Journal of Communication concludeerden dat elkaar een eerste romantische pakkerd geven daadwerkelijk cholesterol kan verminderen.

Speeksel kiest partner

Het speeksel dat tijdens het kussen uitgewisseld wordt, kan duidelijk maken of de persoon die je zoent een potentiële partner is, aldus onderzoek van de Universiteit van Oxford. De chemische samenstelling van speeksel beslist of de persoon die je kust sterke nakomelingen kan produceren.

Je ervaart een adrenaline rush

Wanneer je iemand kust, maakt je lichaam adrenaline aan. Hierdoor gaat je hart sneller slaan, je krijgt meer energie en je bloed pompt op. Allemaal dingen die goed zijn voor je lichaam.

Chemicaliën van geluk

"Als je kust, maken je hersenen dopamine vrij", vertelt Justin Lehmiller, een professor psychologie van Harvard. "Dopamine is dezelfde chemische stof die ontstaat als we ergens veel van genieten." Als je nog een eerste kus moet geven aan iemand, hou deze dingen dan in je achterhoofd. Het kan van belang zijn voor je toekomst.