Dit zijn dé vakantietrends voor 2017

Dit zijn dé vakantietrends voor 2017

Door Heleen De Bisschop

Luxe 2.0

Reizigers dromen niet langer van poepchique en kitcherige hotelkamers met jacuzzi's, maar dat betekent niet dat ze hun comfort volledig willen opgeven. Toeristen dragen vooral kwaliteit, duurzaamheid en creativiteit hoog in het vaandel. Wat denk je van een hotel met een tuin op het dak, zodat de groenten en kruiden die daar gekweekt worden ook op je bord belanden, zoals in het Bellevue Hotel in Cikat, Kroatië? De Verenigde Naties riepen 2017 niet voor niets uit tot het jaar van het duurzaam toerisme. Je kan ontdekken hoe ecologisch accommodaties en tours zijn dankzij erkende ecolabels als EarthCheck, Green Key en EU Ecolabel.

Diep in de zee

Terwijl we de voorbije jaren gefascineerd waren door reizen naar de ruimte, gaat het in 2017 de andere richting uit: onder de zeespiegel. Ervaringen onder water bestaan al langer, maar ze zullen de komende maanden meer mainstream worden, voorspellen specialisten. Onderwaterresorts- en hotels schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ga op onderwatersafari in Lanzarote of Cozumel in Mexico en overnacht en diner diep in de zee of een meer, zoals in de idyllische Utter Inn in Vasteras, een stad in Zweden.

Koud, kouder, koudst

Zonnige bestemmingen zijn zo 2016. En dat mag je gerust letterlijk nemen, met eindeloze sneeuwvlaktes, imposante gletsjers en unieke ijsschotsen als ultieme vakantiebestemming. De gebieden die worden getipt voor 2017 zijn de Noord- en Zuidpool. Omdat de aarde opwarmt, willen steeds meer reizigers de meest afgelegen en onherbergzame plaatsen op de aarde bezoeken, die binnenkort misschien niet meer in deze vorm zullen bestaan. Natuurlijk is massatoerisme het laatste wat deze regio's nodig hebben. Gelukkig houden sommige reisorganisatoren daarmee rekening, zoals de IJslandse reder North Sailing. Zij maakt gebruik van eikenhouten vissersboten met elektrische aandrijving en wil tegen 2020 haar hele vloot CO2-vrij maken. Zo kan je geruisloos walvissen bekijken bij Húsavík, skiën in de fjorden van natuurpark Hornstrandir of op meerdaagse expeditie gaan naar Groenland.

Koppel het aangename aan het nuttige

DCF 1.0

Wat steeds populairder wordt, vooral bij twintigers en dertigers, zijn bleisure-vakanties, een samenstelling van business en leisure. Zo breien professionals aan hun businesstrips een extra vakantie. Want als je dagenlang doorbrengt in een duffe conferentiezaal heb je er weinig aan dat je in pakweg Parijs, Barcelona of wie weet zelfs Las Vegas zit. Hoe verder de bestemming van de businesstrip, hoe sneller we geneigd zijn om er een vakantie aan te koppelen. Zakenreizen zijn zo niet langer een noodzakelijk kwaad, maar een moment om je horizon te verbreden. Bovendien spaar je heel wat geld en tijd uit!

Stap uit je comfortzone

Ontdek jezelf en vertrek in je eentje op pelgrims­tocht, duik onder bij lokale bevolking of trek het oerwoud in om gorilla's of jaguars te spotten. Ook avontuurlijke reizen blijven aan populariteit winnen. Het is niet altijd even gemakkelijk om uit je comfortzone te stappen. Soms zal je op je tanden moeten bijten, maar de voldoening zal telkens des te groter zijn. Wie nog een duwtje in de rug nodig heeft, kan terecht bij Tim en Val van Let's be Nomads. Zij pimpten een oude Amerikaanse schoolbus tot een hostel op wielen en trekken Europa rond. Deze winter zijn ze te vinden in Oostenrijk en omstreken.