Dit zijn de laatste zes supersterren in Hollywood die 20 miljoen kunnen vragen voor een rol in een film

Dit zijn de laatste zes supersterren in Hollywood die 20 miljoen kunnen vragen voor een rol in een film

The Hunger Games-franchise leverde een brutowinst van 2 miljard dollar na drie films (het laatste hoofdstuk komt dit jaar nog uit). Daarvoor wist de Twilight saga 3.3 miljard dollar te vergaren uit 5 films. The Avengers oogstten 1.5 miljard met hun eerste film in 2012. Ondertussen werden er al drie andere sequels aangekondigd.

Het is duideliijk waar de prioriteit van Hollywood ligt. Winst maken is erg belangrijk want het budget dat in een film wordt gestopt, is zeker niet mals. Toch heeft deze beslissing van de filmindustrie om zich voornamelijk bezig te houden met franchises, voor acteurs, publiek en de industrie zelf ook een keerzijde.

Originele scenario's en onafhankelijke projecten worden genegeerd waardoor die projecten zich alleen kunnen richten op een acteur die ook een grote publiekstrekker is. Volgens een onderzoek van The Hollywood Reporter zijn er nog maar zes supersterren rond die het zich kunnen veroorloven om de rug te keren naar de grote projecten en zich bezig te houden met de verfilming van een bestseller of een ander origineel verhaal.

De acteurs en de producenten weten namelijk dat hun aanwezigheid in de film voldoende is om een succes te maken van de film. In ruil voor die garantie kunnen ze een astronomisch salaris van 20 miljoen dollar per film vragen.

Dit zijn de zes laatste supersterren van Hollywood:

1. Sandra Bullock

Bullock is een favoriet bij het brede publiek. Ze won voor haar rol in The Blind Side een Oscar in 2010 en behoorde tot de best verdienende actrices van 2014 volgens Forbes. De ster uit Gravity zorgde met haar acteerprestatie er mede voor dat de film een brutowinst van 716 miljoen dollar maakte.

Met een opbrengst van 229 miljoen wist Bullock voor haar rol in The Heat, een politiekomedie, al even indrukwekkende cijfers voor te leggen. Of ze nu meespeelt in thrillers zoals Speed, science-fiction zoals Gravity of een romantische komedie, het legioen trouwe fans volgt Bullock zonder twijfelen.

2. Leonardo DiCaprio

Ondanks dat Leo nog nooit een Oscar won, brengt zijn aanwezigheid in een film altijd veel op. Het begon met Titanic in 1997 dat de grootste brutowinst alles tijden (na Avatar) wist te behalen met 2,18 miljard dollar. Daar stopte het succes van DiCaprio echter niet. Ondertussen speelde hij al mee in een aantal van de grootste films van de afgelopen 15 jaar waaronder Inception, Django Unchained, Catch Me If You Can, Shutter Island en The Wolf of Wall Street. Volgens The Richest hebben zijn films een brutowinst van 2.3 miljard opgeleverd. Niet onlogisch dat DiCaprio een astronomisch bedrag van 25 miljoen dollar vroeg voor zijn rol als Jordan Belfort in The Wolf Of Wall Street.

3. Matt Damon

Matt Damon is misschien wel het bekendst om zijn rol als Jason Bourne in de trilogie uit 2002. Maar daarna ging het bergaf met Damon. In The Adjustment Bureau, Margaret, Invictus en We Bought A Zoo, viel hij enkel op met een matige acteerprestatie. Toch hoort Matt Damon in deze lijst van supersterren thuis en dat heeft alles te maken met de aankondiging van zijn terugkeer als Jason Bourne in de film die gepland staat voor 2016.

4. Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. is een ware comeback-koning. Nadat hij een aantal keren gearresteerd werd en in een ontwenningskliniek belandde, keerde hij terug in de schijnwerper als superheld Tony Stark in Iron Man uit 2008. Daarna ging het alleen maar beter met Downey Jr. die dankzij zijn hoofdrollen in Sherlock Holmes, Iron Man 2, The Avengers en Iron Man 3 de best verdienende acteur zou zijn. Hij wordt geschat een netto waarde te hebben van 190 miljoen dollar en volgens verschillende bronnen ondertekende hij het vetste contract van alle acteurs die een rol kregen in de volgende Avenger-films.

5. Angelina Jolie

Hoewel ze liever achter de camera staat dan ervoor, is een film met Angelina Jolie een garantie op succes. Jolie kreeg een Oscar in 1999 en groeide daarna uit tot een gerespecteerde actieheldin met rollen in Gone in 60 Seconds, Tomb Raider, Mr and Ms Smith, The Wanted en Salt. Dat uitgerekend zij de hoofdrol speelde in Maleficent heeft ervoor gezorgd dat de live-action Disneyfilm uitgroeide tot een groot succes. Maleficent had een brutowinst van 758 miljoen dollar, waarmee de film de vierde beste was in 2014. Angelina Jolie is op de hoogte van haar succes en durft dan ook meer te vragen dan andere acteurs. Voor haar rol in Sleeping Beauty vroeg ze 15 miljoen dollar en voor het vervolg van Salt wilde ze 20 miljoen dollar. Filmproducenten weten wel met zekerheid dat hoe de film ook uitdraait, het publiek sowieso zal komen kijken.

6. Denzel Washington

De veelzijdige acteur is de laatste in deze lijst, maar zeker niet de minste. Denzel Washington heeft al een lange staat van dienst en speelde in zijn carrière heel verschillende rollen. Van islamitisch minister en mensenrechtenactivist in Malcolm X tot bokser Rubbin 'Hurricane' Carter in The Hurrican, Washington beheerst het allemaal. De laatste jaren zien we hem voornamelijk terug als actieheld met rollen in Training Day, Man On Fire en American Gangster. De meest memorabele rol van Washington de laatste jaren was zijn vertolking van de alcoholverslaafde pilot in Flight. Denzel Washington is net als de anderen uit de lijst een garantie op succes en dat blijkt ook uit zijn salarisstrookje. Volgens verschillende bronnen verdiende Washington 20 miljoen voor zijn rol in 2 Guns. Zijn collega Mark Wahlberg moest genoegen nemen met 10 miljoen minder.