Dit zijn de gouden regels voor een gezond ontbijt

Een evenwichtig ontbijt bestaat uit verschillende noodzakelijke ingrediënten. Daarbij is het vooral opletten voor producten die zich presenteren als gezond.
door
Matthias
Leestijd 3 min.

‘s Ochtends komen we altijd tijd tekort. En dus slaan sommigen het ontbijt systematisch over. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als we tijdens de rest van de dag maar de nodige voedingsstoffen opnemen, zodat ons lichaam voldoende energie heeft voor de drukke levens die wij leiden.

Ontbijten heeft nochtans een onmiskenbaar voordeel. Het magazine Test Gezond besteedt er daarom aandacht aan. "Het is bewezen dat mensen die gezond ontbijten, minder geneigd zijn om de hele dag door te knabbelen", weet Stéphanie Bonnewyn, diëtiste van Test Aankoop.

"Gezond" is het sleutelwoord voor de samenstelling van een evenwichtig ontbijt. Variatie is belangrijk: er zijn zo veel mogelijkheden die je ochtend kunnen opfleuren. Een heerlijk ontbijt met de juiste ingrediënten geeft de aftrap voor een dag vol energie en zet je aan om ook tijdens de rest van de dag gezonder te eten.

In wat volgt zet de consumentenvereniging de fundamentele voedingsregels voor ons nog eens op een rijtje.

Graanproducten

Graanproducten zijn onze belangrijkste bron van energie. Het gaat hierbij in de eerste plaats om brood (liefst volkoren), maar ook ontbijtgranen (type cornflakes) en havermout zijn geschikt, op voorwaarde dat ze een laag vet- en suikergehalte hebben (zie hiernaast).

Vetten

Een beetje choco kan geen kwaad, zolang je niet overdrijft. Wissel zoet beleg af met hartig beleg, zoals kaas.

Zuivelproducten

Kaas, yoghurt of gewoon melk. Zuivelproducten (en hun plantaardige vervangers) zijn rijk aan calcium, maar bevatten ook vitaminen en eiwitten. Ze horen dus zeker thuis op de ontbijttafel. Kies voor magere of halfvolle producten.

Fruit

Fruit zit boordevol vitaminen en vezels en is dan ook een onmisbaar bestanddeel van een evenwichtig ontbijt. Fruit (in stukjes of vers geperst) brengt smaak en kleur op het menu. Varieer en kies zo veel mogelijk voor vers seizoensfruit.

Water

Essentieel voor de rehydratatie. Dat hoeft niet per se water te zijn, ook thee, koffie en andere warme dranken op basis van water zijn goed.

Ontvang gratis het magazine Test Gezond door te bellen naar 0800 50 332 en de code 'GEZOND 3' te vermelden. Of klik hier.

Foto R.V.

De ene ontbijtgranen zijn de andere niet

De rekken van de supermarkten puilen uit van de verschillende soorten ontbijtgranen. Je hebt muesli, cruesli, granola, gesuikerde ontbijtgranen, met chocoladestukjes of met een of andere vulling. De marketingmachine draait op volle toeren, en ‘healthwashing' (ongefundeerd beweren dat een product gezond is, red.) is nooit ver weg. Ontbijtgranen, die zo in de smaak van kinderen vallen, kunnen op het menu van een gezond ontbijt staan, op voorwaarde dat ze de verpakking kunnen lezen. Maar ook die kan misleidend zijn.

Belangrijke tip: vertrouw niet blindelings op de gezondheidsclaims van de merken. Kijk liever naar de tabel met de voedingswaarden. Maar ook daar zien we gegevens die niet echt realistisch zijn. Zo zou een gemiddelde portie naargelang van de verpakking 30 tot 60 gram bevatten, terwijl een volwassene die dol is op een dergelijk ontbijt al gauw (veel) meer zal eten.

Daarom heeft Test Aankoop meer dan 300 soorten ontbijtgranen getest en vergeleken op zijn website. Elke soort kreeg een ‘Nutri-Score', van A (de beste) tot E (de slechtste), zodat je in één oogopslag kunt zien welke ontbijtgranen aan te raden zijn, en welke veel minder. Deze score houdt rekening met de calorieën, het suiker- en zoutgehalte, de hoeveelheid vezels en de verzadigde vetzuren. Kies voor volkorenproducten, die een belangrijke bron van vezels zijn, en vermijd gesuikerde en gearomatiseerde ontbijtgranen. Niets houdt u tegen om zelf fruit en een beetje honing toe te voegen.