Dit zijn de 9 grootste vergissingen in de geschiedenis van de mensheid

Dit zijn de 9 grootste vergissingen in de geschiedenis van de mensheid

Vergissen is menselijk, maar deze negen mensen zullen zich nog vaak achter de oren krabben als ze terugdenken aan het moment waarop ze de vergissing van hun leven beginnen.

1. De afwijzing van JK Rowling

Maar liefst twaalf uitgeverijen wezen JK Rowling en haar manuscript van Harry Potter af. Uiteindelijk nam Bloomsbury de auteur aan op basis van het advise van de acht-jarige dochter van de voorzitter. De boeken werden wereldberoemd, vertaald in 60 talen en leverden Rowling een aardig zakcentje van 1 miljard dollar op.

2. Het weggooien van Bitcoin

James Howells kocht 7500 Bitcoins in 2009 toen de waarde van de virtuele munt nagenoeg niets was. In 2013 was één Bitcoin plots 853 euro waard, waardoor de Welshman een portefeuille van 6.2 miljoen euro had. Het enige probleem was dat Howell zijn harde schijf een jaar eerder zonder denken had weggegooid. Nadat de man zijn fout realiseerde, reed hij naar de lokale stortplaats maar zonder enig succes.

3. Google niet kopen voor 1 miljoen dollar

Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, benaderden in 1999 George Bell, de CEO van Excite, met de vraag of hij geïnteresseerd was in een overname van de zoekmachine. Het prijskaartje zou 1 miljoen dollar bedragen en werd zelfs verlaagd tot 750.000 dollar, maar de CEO was niet geïnteresseerd. Vandaag heeft Google een waarde van 365 miljard dollar.

4. Hitler niet neerschieten

In 1914 stootte de Britse soldaat Henry Tandey op de gewonde en ongewapende korporaal Adolf Hitler in een sloot. De Britse man besloot naar verluidt om de Oostenrijker niet in koelen bloede af te maken.

5. De verkoop van 610.000 aandelen in plaats van één

In 2005 verkocht een Japanse handelaar zijn bedrijf voor 610.000 ¥ terwijl hij eigenlijk een aandeel wilde verkopen voor dat bedrag. Het bedrijf was 265 miljoen euro waard. Ondanks herhaalde verzoeken van de handelaar om de handel te annuleren, weigerde de Tokyo Stock Exchange om gehoor te geven en het bedrijf werd gedwongen om zijn aandelen terug te kopen aan een veel te hoge prijs.

6. Genghis Khan boos maken

Genghis Khan, de heerser van het Mongoolse rijk, wilde handel drijven met Ala ad-Din Mohammed Shah van het naburige Chorasmische rijk (het hedendaagse Irak/Iran). Hij stuurde een diplomaat, maar die werd onthoofd en het aanbod werd afgewezen. Khan reageerde furieus en stuurde 200.000 krijgers die het rijk volledig van de kaart veegden.

7. Brian Acton en Jan Koum afwijzen

Facebook wees programmeurs Brian Acton en Jan Koum in 2009 bij sollicitaties af. Een paar jaar later mocht Facebook diep in de buidel tasten want het moest 19 miljard dollar betalen voor WhatsApp dat toevallig door beide heren ontwikkeld was.

8. Te brede treinen bestellen

De Franse spoorwegen SNCF kochten een nieuwe vloot treinen dit jaar voor een bedrag van 15 miljard. Jammer genoeg waren de treinen te breed voor de 1300 perrons in het hele land. Het probleem zal minstens 50 miljoen euro kosten om op te lossen. "Het is als iemand die een nieuwe auto koopt zonder te controleren hoe breed zijn garage is," zei Emmanuel Grondein van de SUD-Rail vakbond.

9. Brian Poole and the Tremeloes een contract bieden

In 1962 moest platenlabel Decca kiezen tussen twee jonge bands die auditie hadden gedaan in hun studio's in Londen. Decca besloot om Brian Poole and the Tremeloes een contract aan te bieden. De andere band werd afgewezen. Een jammerlijke fout, want het ging om een band met vier leden uit Liverpool, beter bekend als The Beatles