Dit zijn de 9 geheimen van goed leiderschap

Dit zijn de 9 geheimen van goed leiderschap

Richard Branson: oprichter van de Virgin Group 

Volgens Branson weet een goede leider wanneer er belangrijke beslissingen moeten genomen worden en wanneer je beter een stapje terug neemt om naar het volledige plaatje te kijken vooraleer je de knoop doorhakt. "Een goede leider moet kalm zijn en altijd vertrouwen hebben in zijn besluit."

Marry Barra: ceo van General Motors

"Goede ideeën komen van overal", aldus Barra. Omdat mensen verschillende rollen en functies hebben binnen een organisatie, hebben ze ook verschillende perspectieven. Volgens Barra zijn al die perspectieven even waardevol, en moet je dus open staan voor opmerkingen of ideeën van al je collega's.

Max Levchin: oprichter van PayPal en ceo van Affirm

Managen staat gelijk aan talenten herkennen en het beste in je medewerkers naar boven halen. "Een goede leider weet hoe hij de zwakke punten van zijn collega's moet ontwijken en hoe hij hun sterktes kan benutten", legt Levchin uit.

Sallie Krawcheck: hoofd van Ellevate Network

Een goede leider slaagt erin om het vertrouwen te winnen van zijn medewerkers. Ze benadrukt wel dat dit een werk van lange adem is. "Vertrouwen bouw je niet in één dag. Zeker tijdens een woeligere periode moet je echt veel moeite doen om het vertrouwen op te krikken."

Craig Newmark: oprichter van Craigslist

Het is een cliché zo hoog als een huis, maar volgens Newmark laten de beste leidersfiguren zich omringen door de slimste mensen. Met andere woorden: als je niet weet hoe je een probleem moet oplossen, moet je geen schroom hebben om hulp in te schakelen.

Claire Diaz-Ortiz: social innovation manager van Twitter

Claire Diaz-Ortiz slaagt er naar eigen zeggen in om steeds rustig te blijven dankzij haar drie mentors. "Het beste wat je kan doen is een goede mentor zoeken. Of nog beter, zoek er drie", aldus Diaz-Ortiz. Naast een mentor zoek je ook best een uitlaatklep, een vriend bij wie je kan klagen over de grote en kleine ergernissen van op de werkvloer." Kortom, bouw goede en productieve relaties op met je collega's.

Carrie Schwab-Pomerantz: directeur van de Charles Schwab Foundation

"Een leider is maar zo goed als zijn team", is een van de stokpaardjes van Carrie Schwab-Pomerantz. "Een goede leider wilt niet zeggen dat je overal de beste in bent, maar dat je het beste naar boven haalt bij anderen. Dit houdt in dat je vaak je eigen ego opzij moet zetten."

Shane Atchison: ceo van POSSIBLE 

De ceo van POSSIBLE gelooft naar eigen zeggen in transparantie, zelfs wanneer het om slecht nieuws draait. "Onzekerheid is nog altijd veel beter als slecht nieuws", zegt hij. "Je bent het je medewerkers verschuldigd om hen op de hoogte te brengen als er iets ergs staat te gebeuren."