Dit zegt je lichaamstype over je gezondheid

Dit zegt je lichaamstype over je gezondheid

Ook al klinkt dit verband op het eerste gezicht een beetje vreemd, het is best logisch. Je lichaamstype wordt namelijk bepaald door de plaats waar jij vet opslaat. Mensen met een appelfiguur hebben het meeste vet op hun bovenlichaam, met name de buik. Peertypes verzamelen dan weer het meeste vet op hun heupen. Vanaf je jouw lichaamstype hebt vastgesteld,w eet je waar je gemakkelijk vet opslaat en begrijp je beter welke specifieke gezondheidsrisico's je loopt.

1. De appel

Volgens een studie die gepubliceerd werd in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition, hebben appeltypes de neiging om té veel te eten. Vrouwen die het meeste vet opslaan rond hun middel zouden ook de minste controle hebben over hun eetgedrag, waardoor ze vaker junk food naar binnen werken.

Wat kan je eraan doen? Als je weet dat je vatbaar bent voor junk food, moet je de verleiding uit de weg gaan. Haal zo weinig ongezond eten in huis. Eventueel kan je zelfs een eetdagboek bijhouden. Zo krijg je meer inzicht in je eetpatroon en zal je sneller gezonde snacks verkiezen boven ongezonde opties.

2. De peer

Uit een studie van het vaktijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism blijkt dat vrouwen met een peervorming lichaam meer risico lopen op het metabool syndroom. Hierdoor hebben ze te kampen met een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogde cholesterol en overgewicht. Onderzoekster Ishwarlal Jialal beweert zelfs dat vet rond de heupen en dijen het risico op insuline-weerstand en ontstekingen kan verhogen.

Wat kan je eraan doen? Als je kan pronken met een achterwerk à la Kim Kardashian, neem je best je voorzorgen door je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Junk food en zoetigheden laat je dus beter links liggen en kan je vervangen door een extra uurtje in de sportschool.

3. De banaan

Banaantypes zijn gezegend met een slank modellenlichaam. Toch zijn zij ook niet helemaal veilig voor gezondheidsrisico's. Als zij veel junk food verorberen, komen ze niet meteen veel kilo's bij, maar verhoogt het risico op kanker en diabetes wel.

Wat kan je eraan doen? Mensen die alles kunnen eten zonder een grammetje aan te komen, moeten ook gezond en gevarieerd eten.