Dit is waarom whisky beter smaakt met water erbij

Dit is waarom whisky beter smaakt met water erbij

Onder whiskydrinkers is het een eindeloze discussie: drink je het best met wat water, ijs of gewoon puur? Experts verkondigen dat je er best enkele druppels water aan toevoegt en dat wordt nu ook bevestigd door een Zweeds onderzoek van de Linneaus universiteit. De kleine toevoeging doet de smaaksamenstelling van je glas volledig veranderen.

Waar water is, is de gerookte smaak

De onderzoekers Björn Karlsson en Ran Friedman onderzochten verschillende combinaties van whisky en water en focusten daarbij vooral op gualacol. Dat is een molecule die gelinkt wordt aan de gerookte smaak van de drank. Bij simulaties waarbij de whisky verdund werd tot 45% alcohol kwam de gualacol meer bovenaan te liggen in de drank, meldt LiveScience. Hierdoor droeg de stof meer bij aan de geur en de smaak van het goedje.

Niet alleen gualacol is gebaat met wat water. De onderzoekers stootten op gelijkaardige resultaten bij moleculen uit vanille en limoen. Opvallend is ook dat als de whisky een alcoholpercentage heeft van meer dan 59%, dat de stoffen dan juist naar het midden van de drank worden geduwd en minder tot hun recht komen.