Dit is waarom we niet graag bellen

Heb jij ook last van een bonzend hart en klamme handjes wanneer je moet bellen? Je bent niet alleen. Telefoonangst bestaat en heeft zelfs een eigen Wikipediapagina. Goed nieuws: je kan er ook vanaf geraken.
door
annelies.leys
Leestijd 2 min.

Heel veel mensen haten het om te bellen. Ellen Hendriksen, klinisch psycholoog verbonden aan de Boston University, weet er alles over en legt het fenomeen uit aan de nieuwssite Tonic Vice.

Spreken is zilver, typen is goud

Volgens Hendriksen communiceren we nog maar weinig mondeling. We mailen in het rond en sturen ijverig WhatsApp-berichtjes naar elkaar. Net dat veroorzaakt telefoonangst. "Wanneer we een bericht typen, hebben we genoeg tijd om na te denken hoe we onze boodschap goed kunnen formuleren", legt Hendriksen uit. "Dat is niet zo wanneer we face-to-face met elkaar praten."

Onzekerheid ligt aan de basis van veel angsten. Laat nu net een telefoongesprek heel onzeker zijn. Je bent nooit 100% zeker wie je aan de lijn krijgt en je hebt ook geen lichaamstaal waarop je kan terugvallen. Daarnaast weet je niet waar de persoon die je opbelt, zich bevindt. Doe je in het echt met iemand een praatje, dan weet je wel wat die op dat moment aan het doen is.

Gewoon doen

De remedie tegen telefoonangst is eenvoudig. "Je moet je angst onder ogen zien en dan net datgene doen waar je bang voor bent", vertelt David Shanley, een klinisch psycholoog gespecialiseerd in angststoornissen. Hij raadt ook aan eens diep na te denken over wat je precies zo erg vindt aan telefoneren. Vind je het nog steeds heel moeilijk om iemand op te bellen? Probeer dan enkele ademhalingsoefeningen om tot rust te komen.