Dit is waarom we graag tongzoenen

Dit is waarom we graag tongzoenen

Vanuit evolutionair standpunt ligt het antwoord voor de hand: om te bepalen of jij en je partner genetisch compatibel zijn. Anders geformuleerd: of de kans groot is dat jullie samen een gezonde baby op de wereld kunnen zetten.

Immuunrespons

"Door te kussen kunnen we de meest compatibele en geschikte partner identifiëren", zegt  Fulvio D'Acquisto, professor in de immunologie aan de Universiteit van Roehampton. "De menselijke reukzin is niet erg ontwikkeld. Door te kussen kan je iemand letterlijk proeven en ruiken. Zo kan je achterhalen of je verschilt qua immuunrespons. Hoe groter dat verschil, hoe groter de aantrekking."

https://giphy.com/embed/YwjsUltURsNNK

via GIPHY

Het verklaart waarom mensen uit zowat alle culturen tongzoenen, of anders op z'n minst snuffelen en ruiken. Maar waarom vinden we het dan niet vies?

Walging

"Uit onderzoek blijkt dat seksuele opwinding gevoelens van walging onderdrukt," vult evolutionair psychologe Sarah Johns aan. "Dat is niet onlogisch omdat je lichaamssappen uitwisselt en dus het risico loopt om besmet te geraken."

Een bijkomend voordeel van kussen is dat je zo bacteriën uitwisselt die je weerstand versterken. Op die manier heeft de menselijke soort weer meer kans om te overleven...