Dit is waarom veel animatiefiguren witte handschoenen dragen

Dit is waarom veel animatiefiguren witte handschoenen dragen

Professor John Canemaker van de Universiteit van New York heeft die vraag beantwoord in een interview met Vox. "In het begin van de geschiedenis van animatie werden bepaalde technieken gebruikt om het proces gemakkelijker te maken", aldus professor Canemaker. Zo werden figuurtjes zoals Felix de Kat vaak ronder afgebeeld omdat hoeken moeilijker te tekenen waren.

Het is dus een slim trucje om het tekenproces gemakkelijker te maken. Bovendien zagen vingers er in het tijdperk van de zwart-witanimatie voor de kijkers ook gewoon uit als een zwarte klomp. Door handschoenen toe te voegen, werden de vingers wel duidelijk zichtbaar. Onder meer Walt Disney paste die techniek toe bij Mickey Mouse vanaf 1929.

https://giphy.com/embed/l2JhL0Gpfbvs4Y07K

Maar er is nog een andere, minder toffe reden. In de kortfilm The Opry House (1929) is te zien hoe Mickey Mouse met witte handschoenen op de piano speelt in een vaudeville show (een populair muziektheater met liederen, red.). De vroege animatie haalde de inspiratie vaak uit de traditie van vaudeville, en dan vooral minstrel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KjxVJwH_89o

Minstrel was een populair type muzikaal vermaak in de Verenigde Staten in de 19de eeuw. Blanke mensen traden tijdens die shows op met zwarte schmink om de spot te drijven met Afro-Amerikanen. Ze hadden dan losse kleren en witte handschoenen aan en waren overdreven opgemaakt. Als een racistische parodie.